Боговињска Река

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Боговињска Река
Боговињска Река.JPG
Боговињска Река низводно од Боговињското Езеро
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворЧубричево кај Рудока, Шар Планина
УстиеВардар
Сливна повр.72 км2

Боговињска Река (месно: Голема Река, Пала’а Река) се наоѓа во централниот дел на Шар Планина и има површина на речниот слив од 61,46 км2. Настанува со спојување на Слапска Река и Езерска Река[1], чии изворишни делови на околу 2300 мнв се сметаат за извор и на Боговињска Река. Поточно, Боговињска Река извира од месноста Чубричево на Рудока на надморска височина од 2340 метри, а се влева во Вардар северно од селото Радиовце на надморсак височина од 450 метри, при што има пад на коритото од 1890 метри[2]. Вкупната површина на сливот изнесува 72 км2[2], при што во него спаѓаат Езерска Река која како нејзина изворишна челенка протечува низ Боговињско Езеро и Слапска Река (Смрека) кои по своето составување течат под името Велика Река во која под Ново Село ги примаат утоките Мазелар и Циганска Река, од каде понатаму го носи името Боговињска Река. Течејќи во правец запад-исток се влева во Боговињското Езеро од кое потоа продолжува како негова отока. Понатаму минувајќи низ селата Ново Село и Боговиње се спушта во Полог каде што поминувајќи низ селото Радиовце се влева во Вардар[3] како негова лева притока, со што припаѓа на Егејскиот речен слив.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година
  2. 2,0 2,1 Стојмилов, Александар (2011). Географија на Република Македонија. Скопје: Универзитет за туризам и менаџмент. стр. 171.
  3. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 47-48