Шилиџе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шилиџе
Шилиџе (Шар Планина).jpg
Поглед на врвот Шилиџе од Попова Шапка
Висина &100000000000025020000002.502 м
Место Македонија Македонија
ВенецШар Планина
Прво освојувањенепознато

Шилиџе — планински врв на Шар Планина, во северозападниот дел на Република Македонија. Тој е составен дел на Шар Планина и неговата височина е 2.502 метри. Се наоѓа на главното било и срт на протегање на Шар Планина на масивот на неколку врвови кој се издигнува на левата страна на долината на Пена над селото Вешала. [[File:Шилиџе и

(Шар Планина).jpg|thumb|мини|лево|Поглед на врвот Шилиџе (најлево) со Вртоп, Трескавец и Кобилица]]

Шилиџе е накрајниот врв на запад на гребенот од неколку врвови почнувајќи со Кобилица на почеток на исток, Трескавец, Љубински Уши, седлото Царево Гумно и Вртоп.