Долно Доброшко Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долно Доброшко Езеро

Карта

Површина 3.674 м2
Должина 90,4 м
Ширина 72,9 м
Обем 225 м
Длабочина 0,5 м
Надморска висина 2.263 м
Планина Шар Планина
Долно Доброшко Езеро на Ризницата


Долно Доброшко Езеро — ледничко езеро во Македонија, едно од 27. езера на Шар Планина.[1]

Езерото се наоѓа во сливното подрачје на реката Габровица на надморска височина од 2.263 метри. Карактеристично е по својот кружен облик.[2]

Заедно со Горното Доброшко Езеро ги сочинуваат Доброшките Езера. Од него е оддалечено само 200 метри југоисточно.

Одлики[уреди | уреди извор]

Името го добиле по селото Доброште, кое се наоѓа веднаш под нив на самото подножје на планината.[3] Се наоѓа на 2.400 m надморска висина на една зарамнета полјана која е заградена во подножјето помеѓу врвовите Доброшки Врв, Езерски Врв и Езерска Чука. Долго е 55, а широко е 77 метри, додека вкупната должина на неговите брегови изнесува 225 метри.[4] Длабоко е само половина метар. Има површина од 3.760 м².[5] Всушност ова езеро претставува своевиден завир - односно заезерување на водите од неколку потоци и извори кои се слеваат на најниската точка на ова мало зарамнување полјана/висорамнина помеѓу трите околни стрмни врвови.

Дното на езерото е рамно и песокливо, делумно со плочест нанос. Создадено е од атмосферските наноси, но во него се влеваат и неколку помали поточиња од потокот Езерска Река кој извира над Горното Доброшко Езеро се влева во него, па повторно истекува и се влева во Долното Доброшко Езеро од каде истекува и се влева во реката Габровница. Сепак, во сушни години, кон средината на летото при многу високи температури речиси пресушува.[6] Се одликува со многу бистра и студена вода, чија проѕирност се должи на протечноста на водата која се влева и истекува од него како и од многу малата длабочина со песокливо дно. До езерото нема обележана планинарска патека, но под него има бачило до кое води добро разгазен коњски и пешачки пат. Недалеку, на ливадата веднаш до Горното Езеро, се поставуваат шаторите од кампот за првото ноќевање на Западната македонска планинарска трансверзала „Љуботен - Охрид“, а поради зарамнетоста на теренот и изобилството од вода бреговите околу Долното Доброшко Езеро се исто така многу поволно место за кампување.

Мерења во 2020 г.[уреди | уреди извор]

Пред прогласувањето на новиот национален парк „Шар Планина“, во извршената студија за валоризација на паркот се дадени мерењата дека езерото има површина од 3.674 м2, длабоко е 0,5 метри, долго е 90,4 метри, широко е 72,9 метри. Езерската вода се храни со топењето на околните ледници и неколкуте околни мали извори, додека се празни со Езерска Река.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rista Nikolić: "Glacijacija Šar Planine i Koraba“, Beograd, 1912 godina.
  2. 2,0 2,1 „СТУДИЈА ЗА ВАЛОРИЗАЦИЈА НА ШАР ПЛАНИНА“ (PDF). Министерство за животна средина. 2020. Посетено на 29 јануари 2022. line feed character во |title= во положба 31 (help)
  3. Кузман Најденоски: „Тетово во минатото“, издание од 1964 година. Печатница „Напредок“ Тетово
  4. Стојмилов, Александар (2011). Географија на Република Македонија. Скопје: Универзитет за туризам и менаџмент. стр. 208.
  5. Живко Стефановски, Напредок Тетово, Шар Планина, стр 50
  6. Душан Кривокапиќ: „Шар-Планина“, издание на „Туристичка Штампа“, Белград, 1969 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]