Прејди на содржината

Обем (геометрија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обем е растојанието околу дводимензионална геометриска фигура, мерење на растојание околу нешто.

Обем или периметар — вкупното растојание околу даден многуаголник или друга затворена дводимензионална фигура како круг или елипса или некоја нивна проста комбинација (без внатрешни „дупки“). Зборот периметар е со старогрчко потекло и значи „обиколна мерка“, што е исоветно на македонскиот поим.[1][2][3]

Формули[уреди | уреди извор]

Обем а ΔABC e: L=a+b+c

По правило, обемот на многуаголник се пресметува со собирање на должините на сите страни на многуаголникот.

Триаголник 3 страни = a, b и c
Квадрат, Ромб 4 страна = a
Правоаголник, Паралелограм, Делтоид 4 страни = a и b
Трапез, Трапезоид 4 страни = a, b, c и d
Правилен многуаголник n страни = a
Круг полупречник = R

Забелешка: обем на круг, т.е. должина на кружица се вика и обиколка.

Практична примена[уреди | уреди извор]

Обемот и плоштината играат голема улога во денешниот свет и нивно пресметување се смета за неопходна вештина.[4]

Пример: Обемот на правоаголна површина со страни a=3m и b=5m е:

Пример:
Квадрат + полукруг

Поврзао[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. San Diego State University (2004). „Perimeter, Area and Circumference“ (PDF). Oxford University Press. Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-10-06. Посетено на 2013-08-24. (англиски)
  2. C.Clapham, J.Nicholson (2009). „Oxford Concise Dictionary of Mathematics“ (PDF). Addison-Wesley. стр. 597 (англиски)
  3. Math Open Reference. „Perimeter of a Polygon“. (англиски) интерактивен
  4. http://bro.gov.mk/docs/ispitni_programi/Matematika.pdf Архивирано на 26 ноември 2013 г., стр. 6

Надворешни врски[уреди | уреди извор]