Обем (геометрија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Обем)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Обем на круг

Во геометрија, обем е периметар на круг, односно должината околу кругот (должината на кружницата).[1][2][3] Физичка величина за обем е должина. Обем на круг има посебно место во геометрија и тригонометрија.

Забелешка: Денес често се користи зборот периметар наместо зборот обем, па затоа се користи буквата L и за обем.

Обем, односно периметар на круг или кружница e:

 

или


каде што точката · означува множење и

е ознака за периметар (обем),
е математичка константа пи ()
е радиус на кругот или кружницата
е дијаметар на кругот или кружницата, односно


Обемот и константата π[уреди | уреди извор]

D=1 cm => L=π cm R=1 cm => L=2π cm
PI-unroll-720-LFS.gif
2pi-unrolled.gif
Кога дијаметарот на еден круг има должина 1 единица, обемот има должина π единици. Кога радиусот на еден круг има должина 1 единица, обемот има должина 2π единици.


Литература[уреди | уреди извор]

  1. San Diego State University (2004). „Perimeter, Area and Circumference“ (PDF). Oxford University Press.  (англиски)
  2. C.Clapham, J.Nicholson (2009). „Oxford Concise Dictionary of Mathematics“ (PDF). Addison-Wesley.  стр.138 (англиски)
  3. Math Open Reference. „Circumference, Perimeter of a Circle“.  (англиски) интерактивен


Поврзани теми[уреди | уреди извор]


Надворешни линкови[уреди | уреди извор]