Прејди на содржината

Награда „11 Октомври“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меморијалниот музеј „11 Октомври“ во Прилеп

Државната награда „11 Октомври” е награда од високо ниво на Република Македонија која традиционално се доделува на Денот на востанието на Република Македонија (11 октомври). Со неа се оддава највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и во другите дејности од јавен интерес.

Наградата „11 октомври“ ја доделува Одборот за доделување на државната награда „11 октомври“, составен од претседател и 12 члена, кој распишува конкурс и донесува одлука за доделување на наградата. Конкурсот е отворен секоја година од 1 до 31 мај. Наградата првпат била доделена во 1959 година[1]

Доделување[уреди | уреди извор]

Според законот за државните награди на Република Македонија:[2]

 • Државната награда се доделува на поединци, група творци, екипи, установи, трговски друштва и здруженија на граѓани од земјата.
 • Државната награда под условите определени во конкурсот може да се додели и на странски државјани, група творци, екипи и институции од странство.
 • На награден поединец му се доделува: диплома, плакета и паричен износ.
 • На секој член на наградена група творци или екипа им се доделува диплома, плакета и подеднаков дел од паричниот износ.
 • На наградена установа, трговско друштво или здружение на граѓани им се доделува диплома и плакета.
 • Паричниот износ на државната награда „11 октомври” изнесува петнаесет просечни месечни плати во Република Македонија исплатени во последните три месеци во тековната година.
 • Државната награда „11 октомври“ се доделува, по правило, секоја година.
 • Во една година може да се доделат најмногу до пет награди.
 • Иницијатива за доделување на државната награда „11 октомври” може да поднесат: установи, трговски друштва, здруженија на граѓани и граѓани.

Традиционално наградите се доделуваат во зградата на Македонското Собрание[3].

Добитници[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „ДРЖАВНА НАГРАДА „11 октомври". Министерство за култура. Посетено на 2019-05-07.
 2. „Закон за државните награди на Република Македонија“. Архивирано од изворникот на 2016-12-24. Посетено на 2017-01-23.
 3. Македонците денес го празнуваат Денот на народното востание[мртва врска]
 4. Нова Македонија од 5.11.1973, стр. 15
 5. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 98–99. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 6. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 181–182. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 7. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 110. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 8. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 201–202. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 9. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 231. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 10. http://www.maccinema.com/Person.aspx?p=408
 11. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 49–50. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 12. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 42. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 13. Значајни личности за Битола, Писатели, 2008, Битола, НУУБ „Св. Климент Охридски“, ISBN 978-9989-2783-6-5, COBISS.MK-ID 18345025
 14. http://sitel.com.mk/retrospektivna-izlozhba-vnatre-tomo-shijak-1930-1998
 15. Андоновска, Ленче; Ѓоргиевски, Науме, Николов, Благој, Огненовски, Трајко, Пешевска, Гордана, Стефановска, Анета, Талеска, Светлана (2007). Значајни личности за Битола. Битола: НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола. стр. 207–208. ISBN 978-9989-2783-0-3.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 16. „МТВ: Врачени наградите 11 октомври“. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2011-10-11.
 17. „Врачена државната награда „11 октомври" за 2012 година“. Утрински Весник. 11 октомври 2012, 14:39. Посетено на 2012-10-11. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 18. „Познати добитниците на државната награда „11 октомври". МТМ. октомври 2013. Посетено на 2013-10-09.[мртва врска]
 19. Одбрани се добитниците на наградата „11 октомври“[мртва врска]
 20. Четворица добитници на наградата „11 октомври". Архивирано од изворникот на 2016-09-21. Посетено на 2015-09-30.
 21. МАНЕВСКИ, ГАНИЈИ, МИСИРКОВА И КЛИНЧЕ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДАТА „11 октомври“[мртва врска]
 22. Влатко Стефановски и Амет Шериф – добитници на наградата „11 октомври“ за 2017
 23. Доделување на наградата 11 октомври на семрежното место на Собранието на Република Македонија
 24. „11 октомври“ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ЗА ПЕПИ МИРЧЕВСКИ, ДИМИТРИ ДУРАЦОСКИ И ЉУПЧО КОЦАРЕВ на семрежното место на САКАМ ДА КАЖАМ
 25. Стефанова, Нина (8 декември 2020). „Заради застојот во Собранието – наградата "Свети Климент Охридски" не се додели“. Телма. Посетено на 12 декември 2020.
 26. „АТАНАС ВАНГЕЛОВ, ПАВЛЕ КУЗМАНОВСКИ, БЕДИА БЕГОВА И МАХИ НЕСИМИ ДОБИТНИЦИ НА НАГРАДАТА „11 ОКТОМВРИ". СДК. 4 октомври 2021. Посетено на 11 октомври 2021.
 27. „НАГРАДАТА „11 ОКТОМВРИ" ЗА МЕТОДИ ЧЕПРЕГАНОВ, ЛИНДИТА АХМЕТИ, ТОМИСЛАВ ОСМАНЛИ И МИЦЕ ЈАНКУЛОВСКИ“. СДК. 28 септември 2022. Посетено на 28 септември 2022.
 28. „О Д Л У К А за доделување на државната награда,,11 Октомври" за 2023 година за највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Северна Македонија“. Министерство за култура. 6 октомври 2023. Посетено на 11 октомври 2023.

Поврзано[уреди | уреди извор]