Прејди на содржината

Томислав Тодоровски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Томислав Тодоровски, книжевен историчар, универзитетски професор, роден е на 9 февруари 1937 година, во Куманово.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Основно, гимназиско и факултетско образование завршил воСкопје. По завршување на факултетот работел како професир по мајлин јазик во повеќе гимназии.

Во 1971 година станал асистент по предметот Нова хрватска книжевност на тогапниот Филозофски фајуктет, сегашен: Универзитетот Св. Кирил и Методиј на Филолошкиот факултет Блаже Конески во Скопје.

Магистрирал на истиот факултет на тема: Изучување на Рациновата оиезија во средните училишта на СРМ“ во 1975 година и докторирал на тема: „Кузман Шапкаров, живот и дело“, во 1980 година.

Бил редовен професор, декан и претседател на Советот на Факултетот, раководител на Семинарот за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, член на Сенатот на Универзитетит и др. Негов интерес се книжевните процеси, авторите и делата од македонскиот ⅩⅠⅩ и ⅩⅩ в.

Почесен член е на Друштво на писатели на Македонија[1].

Дела[уреди | уреди извор]

  • Спомените на Исаија Мажовски, 1972 година;
  • Кочо Рацин во средното училиште, 1976 година;
  • Кузман Шапкарев, Избор, 1982 година;
  • Кузман А. Шапкарев, Записи, 1990 година;
  • Никола Киров Мајски, Драми, 1991 година;
  • Енциклопедиските прирачници Македонија – настани, личности и дела, 1999 и 2000 година;
  • Согледби, 2005 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонски писатели, ДПМ, Скопје, 2004.