Михајло Миноски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Михајло Миноски
Роден(а)18 октомври 1938(1938-10-18)
Долгаец, Прилепско
ЖивеалиштеСкопје
НационалностМакедонец
Полињаисторија на Македонија во XIX и XX век
УстановиФилозофски факултет - Скопје
ОбразованиеФилозофски факултет - Скопје

Михајло Миноски (роден на 18 октомври 1938 година во Долгаец, Прилепско) —универзитетски професор (во пензија) [1], уредник на тематската област „Античка и средновековна историја, историја на турскиот период (посебно XIX и XX век); религии (ереси и секти), историја на црквите во Македонија“ на Македонската енциклопедија, заедно со проф. д-р Шукри Рахими.

Животопис[уреди | уреди извор]

Се школувал во Прилеп и Скопје, дипломирал на Филозофскиот факултет во Скопје на групата Историја. Работел како професор по историја, а извесен период работел и во НУБ „Св. Климент Охридски“ во Скопје. Магистрирал на истиот факултет во 1975 година, а докторирал во Белград во 1981 година. За наставник на Катедрата за историја на Филозофскиот факултет во Скопје бил избран во 1986 година каде што останал до пензионирањето како редовен професор.

Главен интерес на неговите научни истражувања е политиката на големите сили и соседните балкански држави спрема Македонија во текот на XIX и XX век и борбата на македонскиот народ за национално ослободување и независна држава. Автор е на повеќе од 200 научни трудови: книги, статии и прилози.

Позначајни дела[уреди | уреди извор]

  • САД и Македонија, Скопје, 1994
  • Авнојска Југославија и македонското национално прашање 1943-1946 година, Скопје, 2000
  • Македонија во меѓународните договори 1913-1940 година, Скопје, 2006

Награди[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Михајло Миноски“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 956. Text "series " ignored (help)
  2. Познати добитниците на наградата „11 Октомври“ за 2008 година на Идивиди