Тетовско архијерејско намесништво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Тетово — седиште на намесништвото

Тетовско архијерејско намесништво — архијерејско намесништво во состав на Тетовско-гостиварската епархија задолжено за градот Тетово и околината.

Од 1971 г. заклучно со 1996 г. година во оваа епархија се извршени 66,753 крштевки. Оваа епархија има 38 активни свештеници и неколку пензионери. Во текот на овие години се изградени 26 цркви, 11 манастири, 69 обновени и изградени објекти за крштевки и задушници. Над поголем број цркви и манастири извршени се целокупни санации и реставраторски работи со што се заштитени од понатамошно пропаѓање.

Намесништвото е сместено во соборниот храм подигнат во чест на „Свети Свети Кирил и Методиј“. Има 8 парохии а нив ги опслужуваат девет свештени лица. Архијерејското намесништво Тетово брои 72 цркви, 10 манастири, 6 параклиси и 1 крст.

Парохии[уреди | уреди извор]

Намесништвото обединува според податоци од 2001 г. околу 18.000 православни христијани, но поради војната нивниот број денеска не е потврден.

Преглед на намесништвото по парохии:

Оштетувања во конфликтот од 2001 година[уреди | уреди извор]

За жал, за време на војната во 2001 г. значителен дел од црквите што ги обединува Тетовското архијерејско намесништво претрпеле сериозни оштетувања како мета на терористичките напади на ОНА и нивните соработници. Оттогаш, многу од објектите се обновени.

Идни проекти[уреди | уреди извор]

Во последнава деценија е посебно нагласена иницијативата на верниците за обновување и подигање на нови цркви, која е масовно поддржана од верниците преселени во западноевропските и прекуокеанските земји. Се подигаат нови цркви и црковни придружни објекти, поради зголемениот интерес на населението за црковно и духовно живеење.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]