Вратничка парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вратничка парохија — македонска православна парохија во Архиерејското намесништво во Тетово и е со седиште во селото Вратница. Парохијата ја опслужува свештеникот Перица Бојковски. Таа ги опфаќа селата: Вратница, Старо Село, Рогачево, Беловиште, Одри, Доброште, Глоѓи, и Јелошник.[1].

Цркви и манастири[уреди | уреди извор]

Парохијата има 21 црква и тоа во:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Петка“ Вратница 20ти години на 20 век Sv. Petka - Vratnica 02.JPG
Црква „Св. Архангел Михаил“ Вратница 1998 Arhangel Mihail - Vratnica 09.JPG
Црква „Св. Константин и Елена“ Вратница 2000 Св. Константин и Елена - Вратница (7).JPG
Црква „Св. Ѓорѓи“ Старо Село 2007
Црква „Св. Спиридон“ Старо Село
Црква „Вознесение Христово“ Рогачево New church of Holy Salvation in Rogachevo.JPG
Црква „Св. Илија“ Рогачево 70ти години на 20 век Sv. Ilija - Kalugjer 2015 (16).JPG
Црква „Св. Архангел Михаил“ Рогачево St. Michael the Archangel Church (Rogačevo) 2015 (5).JPG
Црква „Св. Петка и Св. Недела“ Рогачево Ss. Petka and Nedela Church in Rogačevo (11).JPG
Црква „Св. Спас“ Рогачево Sv. Spas od Rogačevo dolna 02.JPG
Црква „Св. Богородица“ Беловиште почеток на 20 век Belovište crkva cropp.JPG
Црква „Св. Петка“ Беловиште 1977 Црква Света Петка во Беловиште 02.jpg
Црква „Св. Јован Крстител“ Беловиште 2005 Crkva Sveti Jovan, Belovište.jpg
Црква „Св. Никола“ Одри 1883
Црква „Св. Димитриј“ Одри 2010
Црква „Св. Јован Крстител“ Доброште 1898 Sv. Jovan Krstitel Dobrošte 02.jpg
Црква „Св. Никола“ Доброште
Црква „Св. Атанасиј“ Глоѓи 1863
Црква „Св. Богородица“ Јелошник 1872 Bogorodica so Hristos od Sv. Bogorodica Jeloška.jpg
Црква „Свето Благовештение“ Јелошник 1913 Crkva Sv. Blagovestenie, Jelosnik2.jpg
Црква „Вознесение Христово“ Јелошник 2001 Crkva Sv. Voznesenie Hristovo, Jelosnik.jpg

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „црквите и манастирите во Тетовското Архиерејско Наместништво“. Архиерејско намесништво Тетово. Посетено на 2010-04-25.