Втора тетовска парохија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Втора тетовска парохија — македонска православна парохија во Архиерејското намесништво од Тетово со главна парохиска црква „Св. Кирил и Методиј“ во населбата Два Бреста. Неа ја опслужува протојереј-ставрофор Мирко Станковски (сос. 2015). Во состав на оваа парохија покрај дел од градот опфатени се и селата: Џепчиште, Једоарце, Отуње, Сетоле, Непроштено и Лукојца.[1].

Цркви и манастири[уреди | уреди извор]

Парохијата има 12 цркви и тоа во:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Кирил и Методиј“ Тетово 1903 Kiril i Metodij vo Tetovo 01.JPG
Црква „Св. Атанасиј“ Џепчиште Sv. Atanasij od Džepčište 01.jpg
Црква „Св. Богородица“ Џепчиште 1994
Црква „Св. Кузман и Дамјан“ Једоарце 1922 Okoto na Providenieto od Jedoarce.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Отуње 1860(прва);1994(втора)
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Сетоле 1862
Црква „Св. Архангел Михаил“ Непроштено 13 век(прва), поново време(втора)
Црква „Св. Илија“ Непроштено
Црква „Св. Ѓорѓи“ Непроштено
Црква „Св. Илија“ Луковица 1995 Манастир „Св. Илија“ 6.jpg
Црква „Св. Петка“ Луковица 2005 Црква „Св. Петка“ 2.jpg
Црква „Св. Ѓорѓи“ Луковица 1936 Црква „Св. Ѓорѓија“.jpg

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „црквите и манастирите во Тетовското Архиерејско Наместништво“. Архиерејско намесништво Тетово. Посетено на 2010-04-25.