Македонија Втора

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Во 321 година, започнала нова ера на реформи на Римското Царство под водство на Констатнтин I во Илирската префектура. Следниве провинции биле под управа на Илирската префектура: 1 прецези (Тесалија, Стар и Нов Епир, Крајбрежна Дакија, Мизија I, Дарданија, Привалитанија и Македонија Салутарис), 2 конзули и 3 проконзули.

Македонија Салутарис била римска доцноантичка провинција во рамките на Илирската префектура, за првпат спомната во 379 година. Провинцијата ја опфаќала северозападна Македонија (претежно денешната Република Македониja) и била формирана за засилување на одбраната на империјата од варварите. Провинцијата била укината некаде околу 402. година, со припојување на нејзини делови на соседните провинции Нов Епир и Превалитана.[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. З. Костиќ. Osvrt na administrativne podele Makedonije krajem antike, XXXV, Beograd, 1996
  2. М. Мирковиќ, Villas et domaines dans l`Illyricum central (IVe-VIe siècle), XXXV, Beograd, 1996