Список на византиски цареви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ова е список на византиските владетели поделени според династија.

Константинова династија[уреди | уреди извор]

Нединастички владетели[уреди | уреди извор]

Валенсово - Теодосиева династија[уреди | уреди извор]

Лавова династија (457 - 518)[уреди | уреди извор]

 • Лав I (Valerius Leo) (401-474, владеел 457 - 474) – војник
 • Лав II (467 - 474, владеел 474) – внук на Лав I и син на Зенон
 • Зенон (425 - 491, владеел 474 - 475) – зет на Лав I
 • Василиск ( ? - c. 477, владеел 475 - 476) – узурпатор; шура на Лав I
 • Зенон (владеел 476 - 491) – (второ владеење)
 • Анастасиј I (430 - 518, владеел 491 - 518) – дворски чиновник; зет на Лав I, на престолот дошол откако се оженил со вдовицата на Зенон, Аријадна

Јустинијанова династија (518 - 602)[уреди | уреди извор]

Нединастички владетели[уреди | уреди извор]

Ираклиева династија (610 - 711)[уреди | уреди извор]

Нединастички владетели[уреди | уреди извор]

Ираклиева династија (повторно) (705 - 711)[уреди | уреди извор]

Нединастички владетели[уреди | уреди извор]

Сириска династија (717 - 802)[уреди | уреди извор]

Нединастички владетели[уреди | уреди извор]

Аморијанска династија (820 - 867)[уреди | уреди извор]

 • Михаил II (Μιχαήλ Β' ο Τραυλός η Ψηλλος) (770 - 829, владеел 820 - 829) – Византиски стратег, зет на Константин VI
 • Теофил (Θεόφιλος) (813 - 842, владеел 829 - 842) – син на Михаил II
 • Света Теодора (Θεοδώρα) (владала 842 - 855) – жена на Теофил; царица која владала во име на својот син Михаил III; прогласена за светтелка
 • Михаил III Пијаница (Μιχαήλ Γ' ο Μέθυσος) (840 - 867, владеел 842 - 867) – син на Теофил

Македонска династија (867 - 1056)[уреди | уреди извор]

Нединастички владетели[уреди | уреди извор]

 • Михаил VI Вринга (Μιχαήλ ΣΤ' ο Στρατιωτικός) (владеел 1056 - 1057) – избран од страна на Теодора пред нејзината смрт

Династија Комнини (1057 - 1059)[уреди | уреди извор]

Династија Дука (1059 - 1078)[уреди | уреди извор]

Династија Комнини (повторно) (1081 - 1185)[уреди | уреди извор]

Династија на Ангелите (1185 - 1204)[уреди | уреди извор]

Династија на Ласкарисите (Никејско царство) (1204 - 1261)[уреди | уреди извор]

Династија на Палеолозите (обновена Византија) (1261 - 1453)[уреди | уреди извор]

Династија на Палеолзите (во егзил)[уреди | уреди извор]