Маркијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Маркијан
Solidus Marcian RIC 0509.jpg
Цар на Византија
Роден 401
Починал 457
Константинопол


Маркијан бил цар на источниот дел од Римската империја, познат како Византија. Познат и како Флавијан Маркијан. Со Византија управувал од 450 до 457 година. По потекло е од Тракија, а поголемиот дел од својот живот го минувал во војни походи. По смртта на Теодосиј II, сестра му Пулхерија го повикала него, прогласувајќи го за нов император. По ова, таа му станала и сопруга. Како карактер, тој се одликувал со слабо образование, но и покрај тоа, неговото владеење се одликува со закрепнување на империјата, од економски и политички план. Починал во 457 година. Негов наследник е Лав I.