Константинова династија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Константиновата династија е неформално име за фамилијата која владеела со Римското Царство од стапување на престолот на Констанциј I Хлор (починал 305) до смртта на Јулијан Отпадникот во 363 година. Династијата своето име го добила според својот најпознат член, Константин Велики кој во 324 година станал единствен владетел на Римското Царство.

Потомство[уреди | уреди извор]

Потомци на Констанциј Хлор[уреди | уреди извор]

Тетрарси[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Јулијан Отпадник, Epistula ad SPQ Atheniarum 270 D, [1]