Римски цар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Римскиот цар (цар) бил владетел на Римското Царство за време на царскиот период (што започнал околу 27 г. п.н.е.). Во почетокот Рим имал само еден владетел, но во подоцнежниот период многумина себеси се нарекувале цареви. Римјаните немале единствен термин за управувањето со државата: латинските титули како цар (imperator) , август, цезар и принцепс биле меѓусебно поврзани. Во практика, царот бил врховен владетел на Рим и врховен командант на римските легии.

Во теоријата, во Рим кој бил Република (res publica), царот имал статус на primus inter pares - прв меѓу еднаквите. Оваа правна фикција станувала сè повеќе бесмислена како што царот ја зацврстувал својата моќ. Сепак, таа била одржувана, барем со церемонијален карактер, до самиот крај на Римското Царство. Западното Римско Царство ја доживеа својата пропаст во 476 г., додека Источното Римско Царство во 1453 година.

Список на римските цареви[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Список на римските цареви.

Ова е дел од списокот на раните римски цареви во периодот во кој владееле[1]:

Јулиевско-клавдиска династија[уреди | уреди извор]

Од До Портрет Владетел Целосно име Забелешка
16 јануари 27 г. п.н.е. 19 август 14 г. Statue-Augustus.jpg Октавијан Август Gaius Octavius,
Gaius Iulius Caesar,
Imperator Caesar Augustus
прв римски цар, посвоен од Цезар
19 август 14 г. 16 март 37 г. Tiberius NyCarlsberg01.jpg Тибериј Tiberius Claudius Nero,
Tiberius Caesar Augustus
посвоен син на Октавијан Август
18 март 37 г. 24 јануари 41 г. Gaius Caesar Caligula.jpg Калигула Gaius Iulius Caesar,
Gaius Caesar Augustus Germanicus
убиен од стражата
24 јануари 41 г. 13 октомври 54 г. Claudius Ny Carlsberg02.jpg Клавдиј Tiberius Claudius Nero Germanicus,
Tiberius Claudius Caesar Augustus Germanicus
убиен од сопругата
октомври 54 г. 11 јуни 68 г. Нерон Lucius Domitius Ahenobarbus,
Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus
прв прогонувач на христијаните; се самоубил

Доцноклавдиска династија[уреди | уреди извор]

Од До Портрет Владетел Целосно име Забелешка
8 јуни 68 г. 15 јануари 69 г. Stockholm - Antikengalerie 4 - Büste Kaiser Galba.jpg Галба Servius Sulpicius Galba Убиен од Отон
15 јануари 69 г. 16 април 69 г. Oth001.jpg Отон Marcus Salvius Otho се самоубил по изгубената битка против Вителиј
2 јануари 69 г. 20 декември 69 г. Pseudo-Vitellius Louvre MR684.jpg Вителиј Aulus Vitellius совладетел; убиен во Форумот и фрлен во Тибар

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Imperial Index: The Rulers of the Roman Empire An Online Encyclopedia of Roman Rulers and their Families