Викар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Викар (латински: vicarius — заменик, намесник), — назив за човек кој има право на префект (diecesis). Истото важи и во Римокатоличката црква, при што папата е наречен викар на Исус Христос.[1]

Во православието немало ваква институција, но во 1698 г. рускиот цар Петар Велики му дозволил на киевскиот митрополит Варлаам, поради слабото здравје, да си избере заменик — викар. Во последно време основани се многу катедри на викарни архијереи, потврдени од Светиот Синод.

Наводи[уреди | уреди извор]