Прејди на содржината

Диодор Сицилиски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Диодор Сицилиски , фреска од 18 век

Диодор Сицилиски (грчки: Διόδωρος Σικελιώτης) бил историчар, којшто живеел во првиот век пред новата ера. Значаен извор за историјата на античка Македонија.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Според неговата автобиографија, роден бил во Агира на островот Сицилија.

Во своите млади години патувал низ Европа, Мала Азија и Африка. Потоа живеел подолго време во Рим, а периодот 60-65 п.н.е. го поминал во Александрија.

Дела[уреди | уреди извор]

Bibliotheca historica, 1746

Универзалната историја на Диодор, која тој ја нарекол Bibliotheca historica („Историска библиотека“), се состои од 40 книги, од кои книгите од 1-5 и од 11-20 се целосно зачувани, поделени во три поглавја. Од останатите книги зачувани се само фрагменти.[1]

Првите шест книги ја обработуваат митската историја на нехеленските и хеленските племиња сè до уништувањето на Троја, обработуваат пред сè географски теми и ја опишуваат историјата и културата на:

Во следното поглавје, книга 7-17, е опишана историјата на светот од Тројанската војна па сè до смртта на Александар Македонски.

Диодор дава важни податоци за генеологијата на македонските кралеви, за походот на Ситалк во Македонија, за кралот Филип II, а особено за Александар Македонски и за периодот на дијадосите по неговата смрт сè до 302 п.н.е.[1]

Во третото поглавје, книга 18-40, се опфатена историските настани од времето на распадот на Македонската Империја па сè до 60 п.н.е. или почетокот на Галската војна на Јулиј Цезар.

Диодор го одбрал името "Bibliotheca" бидејќи тој направил збирен преглед од повеќе извори. Идентификувани автори од чии дела црпел информации се: Хекат од Абдера, Ктесиј од Книд, Ефор, Теопомп, Хиеронимиј од Кардиа, Дури од Самос, Дијлус, Филист, Тимиј, Полибиј и Посидониј.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 160. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ambaglio, Dino, Franca Landucci Gattinoni and Luigi Bravi. Diodoro Siculo: Biblioteca storica: commento storico: introduzione generale. Storia. Ricerche. Milano: V&P, 2008. x, 145 p.
  • Buckley, Terry (1996). Aspects of Greek History 750-323 BC: A Source-based Approach. London: Routledge. ISBN 0415099587, ISBN 9780415099585 Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).
  • Lloyd, Alan B. (1975). Herodotus, Book II. Leiden: Brill. стр. Introduction. ISBN 9004041796, ISBN 9789004041790 Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).
  • Siculus, Diodorus; Oldfather, C. H. (Translator) (1935). Library of History: Loeb Classical Library. Cambridge, MA.: Harvard University Press.
  • Siculus, Diodorus; G. Booth (Translator); H. Valesius; I. Rhodomannus; F. Ursinus (1814). The Historical Library of Diodorus the Sicilian in Fifteen Books to which are added the Fragments of Diodorus. London: J. Davis.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) Downloadable Google Books.
  • Siculi, Diodori; Peter Wesseling (Editor); L. Rhodoman; G. Heyn; N. Eyring (1798). Bibliothecae Historicae Libri Qui Supersunt: Nova Editio (старогрчки и латински). Argentorati: Societas Bipontina.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link) Downloadable Google Books.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]