Август (титула)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Август (лат.: Augustus = "величествен", "возвишен", или "почитуван") е староримска титула што за првпат на 16 јануари 27 г. п.н.е., како когномен (прекар), од страна на Сенатот му била дадена на царот Гај Јулиј Цезар Октавијан[1] и која потоа вообичаено им се давала на блиски роднини на царот. Женска форма на титулата е Августа.

Монета од периодот на царот Диоклецијан - на десната страна се гледа титулата август

Иако употребата на когноменот Август воопштено се сфаќа само како начин за идентификување на царот Октавијан Август, ова донекаде е погрешно; всушност, тоа е најзначајниот назив поврзан со името на царот, иако не претставувал некаков вид на официјална законска титула сè до III век, кога на царскиот престол седнал Диоклецијан. Оттогаш називот станал повеќе формален, укажувајќи на единствен владетел на Империјата, во чии раце била концентрирана сета моќ.

Грчкиот еквивалент на титулата е sebastos, или хеленизирано augoustos. По падот на Империјата користењето на зборот не било невообичаено како име што им се давало на мажите во Европа кои имале аристократско потекло, особено во земјите на Светото Римско Царство.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]