Крал на Рим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Крал на Рим или рекс (лат.: rex, regis) бил главниот магистрат на Римското кралство.

Сите кралеви, со исклучок на Ромул, кој функцијата ја добил со самото основање на градот, биле избрани од страна на народот за да служат доживотно, а ниту еден до престолот не дошол со вооружена сила. Иако кај првите четири монарси немало принцип на наследство, со петтиот крал, Тарквиниј Приск, кралското наследство се востановило според женскиот дел на семејството на починатиот крал. Поради тоа, древните историчари тврделе дека кралот бил избиран врз основа на неговите доблести, а не поради потеклото.

Попис на Римските кралеви [1][уреди | уреди извор]

Имало седум традиционални Кралеви на Рим, пред основањето на Римската Република. Според записите на Тит Ливиј тие кралеви биле:

Кралеви на Рим
Крал Традиционално владеење
Ромул 753 г. п.н.е.716 г. п.н.е.
Нума Помпилиј 715 г. п.н.е.674 г. п.н.е.
Тул Хостилиј 673 г. п.н.е.642 г. п.н.е.
Анко Марциј 642 г. п.н.е.617 г. п.н.е.
Луциј Тарквиниј Приск 616 г. п.н.е.579 г. п.н.е.
Сервиј Тулиј 578 г. п.н.е.535 г. п.н.е.
Луциј Тарквиниј Гордиот 535 г. п.н.е.510 г. п.н.е./509 г. п.н.е.

Наводи[уреди | уреди извор]