Вигинтисексвири

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стар Рим
Политика на и управување во Стариот Рим

Римско Кралство
753 п.н.е.510 п.н.е.
Римска Република
510 п.н.е.27 п.н.е.
Римско Царство
27 п.н.е.476

Принципат
Западно царство

Доминат
Источно царство

Редовни магистрати

Конзул
Претор
Квестор
Промагистрат

Едил
Трибун
Цензор
Управник

Вонредни магистрати

Диктатор
Магистер еквитум
Конзуларен трибун

Рекс
Триумвири
Децемвири

Титули и почести
Цар

Легат
Дукс
Официус
Префект
Викариј
Вигинтисексвири
Ликтор

Магистер милитум
Император
Принцепс сенатус
Понтифекс максимус
Август
Цезар
Тетрарх

Политика и право

Сенат
Курсус хонорум
Римски собранија
Колегијалност

Римско право
Римско граѓанство
Аукторитас
Курсус хонорум

Вигинтисексвири (лат.: vigintisexviri) е колегиум од пониски магистрати во Римската република; името буквално значи "дваесет и шест"[1].

Колегиумот се состоел од:

  • Decemviri stlitibus iudicandis - десет судии
  • Tresviri capitales, познати како nocturni - тројца судии со политички функции во Рим, одговорни за затворите и погубувањата врз криминалците;
  • Tresviri aere argento auro flando feriundo, познати и како tresviri monetales - тројца судии, одговорни за изработка на монетите;
  • Quattuorviri viis in urbe purgandis, познати и како quattorviri viarum curandarum - четворица судии, одговорни за одржувањето на патиштата во градот Рим;
  • Duoviri viis extra urbem purgandis, познати и како duoviri curatores viarum - двајца судии, одговорни за одржувањето на патиштата во околината на Рим
  • Четворица praefecti Capuam Cumas - префекти испратени во Капуа и Кума во Кампанија за да го надгледуваат судството таму.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. VIGINTISEXVIRI, Online Encyclopedia Архивирано на 29 декември 2008 г. (Originally appearing in Volume V28, Page 60 of the 1911 Encyclopedia Britannica) (анг.)