Јосиф Флавиј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јосиф Флавиј
Роден(а)ок. 37 г.п.н.е[1]
Ерусалим, Римска Јудеја
Починал(а)ок. 100[1] (возраст 62–63)
Значајни дела
 • Јудејската војна
 • Еврејски антиквитети
Влијанија од
Влијаел(а) врз
Деца5 сина

Јосиф Флавиј (старогрчки: Ἰώσηπος Φλάβιος, лат: Josephus Flavius;; ок. 37 – ок. 100) ― римо-еврејски историчар и воен водач од првиот век, најпознат по неговото дело Јудејската војна. Роден е во Ерусалим — тогаш дел од Римска Јудеја — од татко со свештеничко потекло и мајка која тврдела дека има кралско потекло.[3]

За време на Првата еврејско-римска војна прво се борел против Римјаните како генерал на еврејската војска во Галилеја,[4] а во 67 г.н.е. по шестнеделната опсада на Јодфат се предал на римската војска предводена од Веспазијан. Јосиф тврдел дека еврејските месијански пророштва претскажуваат дека Веспазијан ќе стане Римски цар.[5][6][7] Поради претскажувањето, Веспазијан решил да го задржи Јосиф Флавиј како роб и веројатно преведувач. Откако Веспазијан, во 69 г.н.е. станал цар, го ослободил Јосиф,[8] и тогаш Јосиф Флавиј го презел семејното име на царот Флавиј.

Флавиј Јосиф целосно преминал на римска страна и добил римско државјанство. Тој станал советник и пријател на синот од Веспазијан, Тит, и бил негов преведувач додека Тит го опсаднал Ерусалим во 70 г.н.е. Опсадата не успеала да го потисне еврејскиот бунт, и набрзо следело ограбување на градот и ограбување и уништувањето на Иродовиот храм (вториот храм).

Јосиф во свое дело го опишал Големото јудејско востание (66-70 н.е.), заедно со опсадата на Масада. Неговите најважни дела биле Јудејската војна ( ок. 75) и Еврејски антиквитети ( ок. 94).[9] Јудејската војна раскажува за еврејскиот бунт против римската окупација. Еврејски антиквитети ја раскажува историјата на светот од еврејска перспектива за грчка и римска публика. Овие дела даваат вреден увид во јудаизмот од првиот век и за раното христијанство. [9] Делата на Јосиф Флавиј, по Библијата, се главен извор за историјата на Древен Израел и обезбедуваат значајни и независни вонбиблиски списи за личности како: Понтиј Пилат, Ирод Велики, Јован Крстител, Јаков Праведниот, а можеби и за Исус од Назарет.

Дела[уреди | уреди извор]

Делата на Јосиф Флавиј преведени на англиски од Томас Лоџ (1602)

Делата на Јосиф Флавиј се основен извор за денешното сваќање на еврејскиот живот и историја во текот на првиот век.[10] Делата ги пишувал на грчки јазик.

 • ( ок. 75) Јудејската војна
 • ( ок. 94) Еврејски антиквитети
 • ( ок. 97) За антиката на еврејскиот народ
 • ( ок. 99) Животот на Јосиф Флавиј, или Автобиографија на Флавиј Јосиф (скратено Живот или Вита)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Mason 2000.
 2. Antiquities of the Jews, xviii.8, § 1, Whiston's translation (online)
 3. Goodman, Martin (2007). Rome and Jerusalem: The Clash of Ancient Civilisations. Penguin Books. стр. 8. ISBN 978-0-713-99447-6. Josephus was born into the ruling elite of Jerusalem
 4. Goldberg, G. J. „The Life of Flavius Josephus“. Josephus.org. Посетено на 2012-05-18.
 5. Gray 1993, стр. 35–38.
 6. Aune 1991, стр. 140.
 7. Gnuse 1996, стр. 136–142.
 8. Jewish War IV.622–629
 9. 9,0 9,1 Harris 1985.
 10. Ehrman 1999.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Дела
Друго