Апостол Јаков Праведниот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јаков Праведниот
Икона од Јаков
маченик
Роден(а) unknown,
Починал(а) 62, Ерусалим
Почитуван(а) во христијанство
Слава 3 мај (Римокатоличка црква), 1 мај (Англиканство), 23 октомври (Лутеранство)

Апостол Јаков Праведниот бил еден од најзначајните апостоли во раното христијанство.

Светиот апостол Јаков е познат уште ѝ како брат Господов бидејќи, според христијанската традиција, тој бил син на праведниот Јосиф, свршеникот на Пресвета Богородица. Јаков бил голем приврзаник на Исус. Според преданието тој и во Мисир одел со Пресвета Богородица и со Јосиф кога Ирод барал да се затвори Исус. За Јаков се вели дека целиот живот не јадел маст ниту зејтин, туку дека живеел само на леб и вода.

Јаков Праведниот е еден од седумдесетмината апостоли. Податоци околу неговиот живот денеска скоро и да нема, доколку се исклучи Новиот завет, односно Апостолските дела, делата на еврејскиот писател Флавиј Јосип. По Исусовото воскресение, Исус му се јавил, според Апостол Павле[1] По ова, тој го презел управувањето со ерусалимската црква, составувајќи ја првата литургија.

Евреите го почитувале многу поради неговиот свет живот, па го нарекле Јаков Праведниот. Но, истите Евреи го фрлиле од покривот на храмот затоа што ја исповедал верата во Христовата божественост.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО КОРИНТЈАНИТЕ