Апостол Јаков Алфеев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Апостол Јаков Алфеев
Статуа на Свети Јаков во Португалија
Apostle
Роден(а) непознато,
Починал(а) непознато, Египет или Ерусалим
Почитуван(а) во Римокатоличка црква, Англиканство, Православие
Слава 1 мај (Англиканство),
3 мај (Римокатоличка црква),
9 октомври (Православие)

Апостол Јаков Алфеев (грчки: Ιάκωβος ο Μικρός, латински: Iacobus Minor) е еден од дванаесетте апостоли на Исус Христос.

Апостол Јаков бил син на Алфеев. Негов брат бил Апостол Матеј. Апостол Јаков Алфеев бил сведок на исусовото страдање, воскресение и вознесение. Според неговата биографија, тој проповедал во Јудеја, а подоцна, заедно со Апостол Андреј, заминал во Едеса. По неговите проповеди во Газа, тој бил распнат и убиен.