Понтиј Пилат

Од Википедија — слободната енциклопедија
"Христос пред Пилат", слика од Михај Мункачи (1881)

Пилат Понтиј (латински: Pontius Pilatus, грчки: Πόντιος Πιλάτος) — управител на римската провинција Јудеја во периодот од 26-36 година, во времето на царувањето на императорот Тибериј. Според Новиот завет и Јосиф Флавиј, Пилат го осудил Исус Христос на смрт.

Владеењето на Пилат се одликувало со насилство, што довело до масово народно незадоволство. Според зборовите на филозофот Филон Александриски, Пилат бил одговорен за многу убиства за кои не му било судено. Исто така, се смета дека Пилат, по донесената одлука за распнување на крстот на Исус Христос, бил преместен по извесно време на друго место.

Пилат како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Антологија на бразилскиот расказ. Скопје: Три, 2012, стр. 282-283.