Веспазијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Веспазијан
Titus Flavius Vespasianus
Роден 17 ноември 9
Фалакрина, денешна Италија
Починал 23 јуни 79
Рим, Римско Царство, денешна Италија

Веспазијан (латински:Titus Flavius Vespasianus) е римски цар. Познат е и како Титус Флавиус Веспазијан.

Роден е на 17 ноември 9 година во Фалакрина, денешна Италија. Со Римското Царство управувал од 21 декември 69 до 23 јуни 79 година. Најпознат е по тоа што во негово време започнала градбата на Колосеумот.