Лукиј Вер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лукиј Вер
Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus
Роден 15 декември 130
 ?
Починал 169
Рим, Италија

Лукиј Вер бил петтиот римски цар од династијата на Антонините. Роден е на 15 декември 130. Попознат е и како Лукиj Кејониj Комод Вер Ерменски. Со Римската Империја управувал заедно со Марко Аврелиј од 161 година до 169 година. Негов наследник бил Комод. Во текот на 138 година, бил осиновен од страна на Антонин Пиј, заедно со Марко Аврелиј. Но за разлика од него, тој не ја добил титулата кесар. И покрај тоа што бил на исто рамнште со Марко Аврелиј, тој не учествувал во управувањето со империјата.