Пупијан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пупијен
Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus
Pupienus Musei Capitolini MC477.jpg
Роден 178
Починал 29 јули 238
Рим, денешна Италија

Пупиен бил римски цар и е еден од царевите кои владееле во т.н. година на шестте цари. Роден е во 178 година. Попознат е и како Марко Клодиј Пупијен Максим . Со Римското Царство управувал до 29 јули 238 година, заедно со Балбин, кога и двајцата биле убиени од страна на преторијанците во дворот на Палатин.