Мајоријан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Мајоријан
As Majorian-RIC 2646v.jpg
Роден 420
Починал 461

Мајоријан бил цар на Западното Римско Царство од 457 до 461 година. Познат и како Јулиј Валериј Мајоријан . Како војсководец постигнал големи успеси против Франките и Алеманите. Мајоријан во 458 година имал голема победа и над Вандалите. Во Галија ги победил Визоготите и склучил мир и сојуз со нив. Ги поминал Пиринеите приклучувајќи се на својата флота во Картагена. Но, кога пропаднале мировните преговори, вандалискиот крал Гејсерих успеал да добие предавник и шпион во римските редови, и поголем број од флотите на Мајоријан пропаднале. По ова, тој бил принуден да склучи договор со Гејсерих. Главниот бунт против тоа примирје го организирал Рицимер во 461 година во Ломбардија, неговиот најголем пријател некогаш. Тој бил принуден да абдицира, а по пет дена патување умрел, најверојатно бил убиен.Categories: 420 births | 461 deaths | 5th-century Roman emperors | Magistri militum | Murdered Roman emperors | Imperial Roman consuls