Гордијан II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гордијан II
Marcus Antonius Gordianus Sempronianus Romanus Africanus
Роден 192
Починал 12 априла 238
Картаген, Тунис

Гордијан II бил римски цар. Роден е во 192 година во Тунис. Попознат е и како Марко Антониј Гордијан Семпронијан Римски Африкански. Со Римското Царство управувал во 238 година. Негов наследник е Пупиен, заедно со Балбин. Гордијан II немал којзнае какви воени способности. Најмногу е познат по својата бблиотека која имала околу 12 000 книги.Заедно со татко му, Гордијан I се големи противници на приврзаниците на Максимин Трак. Загинал во битка кај Картаген.