Александар Север

Од Википедија — слободната енциклопедија
Александар Север
Marcus Aurelius Severus Alexander
Alexander Severus Musei Capitolini MC471.jpg
Роден 1 октомври 205
Палестина
Починал 18 март 235
денешна Германија

Александар Север (латински: Gessius Bassianus Alexianus, подоцна: Marcus Aurelius Severus Alexander или Alexander Severus) бил римски цар од династијата Север. Познат е и како Марко Јулиј Гесиј Басијан Алексијан .

Роден бил во 203 година. Со Римското Царство управувал од 222 година до 235 година. Негов наследник бил Максимин Трачанин. Во врска со религијата, тој како и неговиот претходник го поддржувал сириското божество. Во меѓувреме, Александар Север бил и првиот римски цар кој покажал благосклонетост кон христијанството. Се кружело вести дека во неговото дворско светилиште покрај статуата на Сократ, ја ставил и онаа на Аврам и Исус.