Либиј Север

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Либиј Север
As Libius Severus-Ricimer MonogramRIC 2716.jpg
Починал 461


Либиј Север бил цар на Западното Римско царство од 461 до 465 година. Како цар бил прогласен на 19 ноември 461 година, од страна на Рицимер, практичниот владетел на империјата. Сепак, византискиот цар Лав I одбил да го признае за цар. Либиј Север не поседувал никаква власт и никогаш не се појавил со некоја своја одлука во царството. Во 465 година бил тргнат од својството император по заповед на Рицимер. Не е познато дали бил убиен или отровен од негова страна.