Нерва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Nerva Tivoli Massimo.jpg
Роден 8 ноември 35
Рим, денешна Италија
Починал 27 јануари 98
Рим, Римска империја, денешна Италија


Нерва (латински:Marcus Cocceius Nerva) бил првиот римски император од династијата на Антонините. Познат е и како Марко Кокцеј Нерва.

Роден е на 8 ноември 35 година во Рим, денешна Италија. Со Римската империја управувал од 18 септември 96 година до 25 јануари 98 година. Тој е еден од нарачателите на убијството на Домицијан. Двете години, во кој бил император, тој раководeл заедно со Трајан, а по неговата смрт, Трајан останал сам император. Во негово време, привремено биле прекинати гладијаторските борби, големи хектари на земја биле расподелени помеѓу најсиромашните жители на империјата, бил основан фонд за издржување на сираците и изоставените деца.