Балбин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балбин
Balbinus Hermitage.jpg
Починал 29 јули 238
Рим, денешна Италија

Балбин бил римски цар и е еден од царевите кои владееле во т.н. година на шестте цари. Попознат е и како Дециj Целиj Калвин Балбин . Со Римското Царство управувал до 29 јули 238 година, заедно со Пупиен, кога и двајцата биле убиени од страна на преторијанците во дворот на Палатин. Додека Пупиен бил задолжен за воените дејства, тој бил за градежништвото. Бил наследен од страна на Гордијан III.