Гордијан III

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Bust Gordianus III Louvre Ma1063.jpg
Роден 20 јануари 225
Починал 11 февруари 244


Гордијан III бил римски цар. Попознат е и како Марко Антониј Гордијан Пиј . Роден е на 20 јануари 225 година. Со Римската империја управувал од 238 година до 11 февруари 244 година. Бил наследен од страна на Филип I Арапски, негов брат. Император станал само на 12 години, и како млад и неискусен бил во најголема мера зависен од преторот Тимеситеј.