Клавдиј II

Од Википедија — слободната енциклопедија
Клавдиј II Готски
Роден 10 мај 213
Илирија
Починал 270
Рим, денешна Италија

Клавдиј II бил римски цар. Роден е во 213 година. Познат и како Марко Аурелиј Клавдиј Готски . Со Римското Царство управувал од 268 до 270 година. Неговиот прекар Готски доаѓа по големата победа кој им ја задал на готите кај Ниш во 269 година, каде биле убиени околу 100.000 готи, а се претпоставува дека уште толку биле запленети и претворени во робови. Бил наследен од страна на Квинтил.