Сократ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Сократ

Сократ (4 јуни, 470 п.н.е. - 399 п.н.е), (грчки: Σωκράτης) е старогрчки (атински) филозоф, една од најзначајните икони на Западната филозофска традиција.

Животопис[уреди | уреди извор]

Сократ е родум од Атина. Го напуштил занаетот на татка си (каменорежач) и сиот свој живот го посветил на филозофијата. За него се знае дека имал една ќерка со куртизаната Лагиска.[1] Во своето дело, „Пофалба на глупоста“, Еразмо Ротердамски вели дека децата на Сократ повеќе личела на мајката, т.е. биле глупави.[2]

Меѓу учениците на Сократ имало и двајца млади атински благородници, Алкибијад и Критија, кои подоцна станале политичари и биле осудени поради завера портив републиката и за учество во аристократската олигархија (т.н. Триесетмина) која Спартанците ѝ ја наметнале на Атина. Оттука, атињаните го сметале Сократ за виновен поради тоа што тој ги воспитал двајцата завереници при што глумецот Мелит и адвокатот Анит го обвиниле Сократ пред судот дека ја расипувал младината. Како последица на тоа, припадниците на народната партија, која успеала да ја урне власта на олигархијата, го осудиле Сократ на смрт.[3]

Сократовски метод[уреди | уреди извор]

За повеќе информација види Сократика

Сократ одел меѓу луѓето, разговарал со нив, ги терал на размислување, едностојно им поставувал прашања, а на одговорите други прашања. За него основен проблем е човекот, пред сѐ; неговото однесување во етичката сфера и во политичката. Тој решително им се спротиставувал на софистите, а пред сѐ, на нивниот реализам и субјективизам, сметајќи дека човекот можел да пронајде знаења кои важат општо и нужно. Сократовата основна поставка била „Јас знам дека ништо не знам!“ Сократ ги воодушевувал младите, но кај влијателните, авторитетите и власта, предизвикувал незадоволство од подбивот на кој ги излагал. Аристотел, исто така, тврдел дека овој метод не е погоден за етиката.

Сократ му поставувал прашања на кои собеседникот одговарал, но така вешто ги поставувал прашањето, што го принудувал соговорникот да признае дека не го знае она за кое на почетокот тврдел дека го знае, зашто инаку би се судрил со логичките закони. Тоа е оној дел од методичката процедура која се викала иронија. Вториот дел од постапката се состои во тоа што собеседникот со прашањата постепено, одејќи од блиското кон подалечното да дојде до дефиниција на поимот за кој се спори и со тоа да се постигне вистинско знаење. Овој создавачки дел од вештината се темели на изреката: „Познај се самиот себеси“.

Постојат некои клучни принципи за овој вид настава:

 • Наставникот и ученикот мора да се согласат на темата на предавањето.
 • Ученикот мора да се согласи да се обиде да одговори на прашањата на наставникот.
 • Наставникот и ученикот мора да бидат подготвени да го прифатат кој и да било разумен одговор.
 • Прашањата на наставникот мора да се изложуваат на грешки во размислувањето или верувањата од страна на учениците. Со други зборови, наставникот мора да мисли побрзо и попрецизно од учениците, да ги открива грешките во размислувањето на ученикот, а потоа да формулира прашања коишто учениците не можат да одговорат, ако не ги исполнуваат условите на мисловниот процес.

Философија[уреди | уреди извор]

Сократ не напишал ништо, но неговата философија е зачувана во делата на Платон („Дијалози“) и Ксенофонт („Спомени“). Со својот метод, наречен сократовски, тој поставувал прашања на кој собеседникот одговарал, но така вешто му го поставувал прашањето што го принудувал самиот него, за она што на почетокот тврдел дека го знае да признае дека не знае, зашто инаку би се судрил со логичките закони. Тоа е оној дел од методичката процедура која се викала иронија. Вториот дел од постапката се состои во тоа што собеседникот со прашањата постепено, одејќи од блиското кон подалечното да дојде до дефиниција на поимот за кој се спори и со тоа да се постигне вистинско знаење. Овој создавачки дел од вештината се темели на изреката: „Познај се самиот себеси“. При тоа Сократ играл улога на „акушер “ кој помагал да се раѓаат здрави духовни „деца“ - суждениjа. Сократ ги воодушевувал младите, но кај влијателните, авторитетие и власта предизвикувал незадоволство од подбивот на кој ги излагал.

Исто така, Сократ сметал дека знаењето е добро а незнањето е зло. Тој бил противник на демократијата и остар критичар на нејзините недостатоци. Тој сметал дека само најспособните треба да бидат на власт. Тој велел дека човекот е родно место на вистината, дека треба да ја бара во себеси. Човекот треба да вложи напор, да ризикува и да се жртвува за да дојде до вистината. Тоа е она епохалното што Сократ го придонел во филозофијата. Од Сократ потекнуваат повеќе школи: мегарската, киничката и киренската.

Значење и влијание[уреди | уреди извор]

Во прологот на „Гаргантуа“, Франсоа Рабле го нарекува Сократ „неоспорен кнез на филозофите“.[4] Од друга страна, во делото „Ecce Homo“, Фридрих Ниче го смета Сократ за орудие на грчкото распаѓање и го нарекува „декадент“.[5] Во својата комедијаОблаци“, Аристофан се потсмева со Сократ, велејќи дека еднаш фатил болва и ѝ ја ставил ногата во растопен восок и така ѝ направил папуча, а потоа ѝ ја собул оладената папуча и на тој начин ја измерил должината на скокот на болвата.[6] Во 1971 година, италијанскиот режисер Роберто Роселини го снимил филмотСократ“ во кој се прикажани неговото судење и смртта.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 118-119.
 2. Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 32.
 3. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 357-358.
 4. Fransoa Rable, Gargantua. Beograd: Rad, 1963, стр. 7.
 5. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 84-85.
 6. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 117-118.
 7. HRT, Sokrat, talijanski film (пристапено на 22.12.2019)