Суд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Судница на Високиот суд на Австралија

Суд е институција на која е поверено вршењето на судската функција, т.е. решавање на спорните случаи во области на граѓанското, кривичното, меѓународното право или во некоја друга област каде можат да се јават спорови. Најчесто под суд се подразбира државен орган, кој се наоѓа во составот на судството како една од трите гранки на власта, но судот може да биде и меѓународен, суд на некоја недржавна организација или привремен, специјален суд и сл.

Судот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Судот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

 • „Поротник“ - расказ на чешкиот писател Карел Чапек.[1]
 • „Судијата и неговиот обвинувач“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[2]
 • „Незаинтересираниот судија“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[3]
 • „Судењето на убиецот“ - басна на американскиот писател Емброуз Бирс.[4]
 • „Праведна судбина на еден кадија со еден сиромав“ - македонска народна приказна.[5]
 • „Чоеко што милуаше правината и отиде да бара праведен судија во друго царсто и го најде“ - македонска народна приказна.[6]
 • „Еро и кадијата“ (Еро и кадија) - српска народна приказна.[7]
 • „Итар Пејо-кадија“ - расказ на македонскиот писател Стале Попов.[8]
 • Судијата од Заламеја“ (El alcalde de Zalamea) - драма на шпанскиот писател Педро Калдерон де ла Барка од 1643 година.[9]
 • „Суде, може ли да повикаме сведок?“ (Caught, Can We Get A Witness?) - песна на американската рап-група „Паблик енеми“ (Public Enemy) од 1988 година.[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Карел Чапек, Раскази од другиот џеб, Темплум, Скопје, 2012.
 2. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 49.
 3. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 47.
 4. Емброуз Бирс, Басни. Скопје: Темплум, 2016, стр. 62.
 5. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967, стр. 9-12.
 6. Марко Цепенков, Три вреќи лаги. Скопје: Мисла, 1967, стр. 95-98.
 7. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 151.
 8. Стале Попов, Итар Пејо. Скопје: Мисла, Детска радост, Култура, Наша книга, Македонска книга, 1980, стр. 48-60.
 9. Nikola Milićević, „Između sna i jave“, во: Pedro Kalderon de la Barka, Život je san. Beograd: Rad, 1977, стр. 122.
 10. DISCOGS, Public Enemy ‎– It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back (пристапено на 25.8.2019)