Ацтечки богови и натприродни суштества

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мајанската религија е политеистичка религија што значи Ацтеките верувале во повеќе богови и натприродни суштества. Така, во мајанската религија и митологија имало богови, натприродни суштества, херои и свети места важни за луѓето.

Богови[уреди | уреди извор]

Чалчиутликуе од Кодекс Риос.
Квецалкоатл во човекова форма.

Богови змии[уреди | уреди извор]

Група богови[уреди | уреди извор]

Натприродни суштества[уреди | уреди извор]

  • Ахуизотл - човекојадно водно животно со налик на мајмун и куче со рака на неговата опашка.
  • Кипактли - кајман при создавање на Земјата.
  • Кихуатетео - духот на жените кои умреле на породување.
  • Нагуал - заштитничко животно или зеленчуков дух.
  • Нахуал - вештерка што менува форми.
  • Тлалтекухтли - Божица-жаба.

Легендарни херои[уреди | уреди извор]

Свети места[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]