Ацтечка војска

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ацтечката воена тактика се концентрирала на аспекти поврзани со воени сили, оружје и стратегии за територијално проширување на Ацтечката Империја во Средна Америка. Во оваа тактика била вклучена и Ацтечката тројна алијанса помеѓу поголемите ацтечките градови-држави: Теночтитлан, Тешкоко и Тлакопан. Покрај нив имало и други помали градови-држави од денешно централно Мексико.

Типичната ацтечка војска била составена од голем број на обични војници, најчесто луѓе кои поминале низ основна обука за воена тактика. Покрај нив имало и помалав број на војници од благородната класа кои биле организирани во воени општества и рангирани според нивните успеси. Ацтечката политика воглавно се засновала на територијално проширување и главен дел од нивната политичка тактика била динамичната воената сила.

Наводи[уреди | уреди извор]

Hassig, Ross (1988). Aztec Warfare: Imperial Expansion and Political Control. Civilization of the American Indian series, no. 188. Norman: University of Oklahoma Press. ISBN 0-8061-2121-1. OCLC 17106411.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
Hassig, Ross (1992). War and Society in Ancient Mesoamerica. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-07734-2. OCLC 25007991.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
Cervera Obregón Marco A. “The macuahuitl: A probable weaponry innovation of the Late Posclassic in Mesoamérica” en Arms and Armour, Journal of the Royal Armouires, n.3, Leeds, 2006.
Cervera Obregón Marco A. “El macuahuitl, un arma del Posclásico Tardío en Mesoamérica”, en Arqueología Mexicana, No 84, 2007.
Cervera Obregón Marco A. El armamento entre los mexicas, GLADIUS, CSIC, Polifemo, Madrid, 2007 con prólogo de Ross Hassig.