Ацтечки кодекси

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ацтечките кодекси се напишани книги од самите Ацтеки од пред периодот на шпанската колонизација. Овие кодекси се извор на сигурни информации за ацтечката култура и народ.

Овие пред-колумбиски кодекси се разликуваат од европските кодекси по својата содржина, бидејќи средноамериканските кодекси се сликовите и не биле наменети за симболизираат напишано или изговорено прераскажување на одредена тема[1]. Покрај пред-колумбиските кодекси, постојат и кодекси напишани за време на колонизацијата, но овие се напишани на латиница и често напишани на наваталски, шпански или латински јазик.

Иако има малку пред-колонијални кодекси, научниците успеале да соберат околу 500 ацтечки кодекси.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Elizabeth Hill Boone, "Pictorial Documents and Visual Thinking in Postconquest Mexico". p. 158.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]