Ацтечка тројна алијанса

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ацтечката тројна алијанса или позната како Ацтечка Империја била алијанса помеѓу ацтечките градови-држави: Теночтитлан, Тешкоко и Тлакапан. Овие градови-држави управувале со регионот наречена Мексиканска долина од 1428 сè до шпанската колонизација на Америка под водство на Хернан Кортез во 1521 година.

Алијансата била создадена од Ицкоатл од Теночтитлан, Незахуалкојотл од Тешкоко од Тлакопан со 1428 година. Доминантен партнер бил Теночтитлан.