Прејди на содржината

Бучумиш

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Бучумиш|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Бучумиш
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Бучумиш
Вид: Бучумиш
Научен назив
Бучумиш
Conium maculatum
Conium maculatum in California
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Apiales
Family: Apiaceae
Genus: Conium
Species:
C. maculatum
Binomial name
Conium maculatum

L., 1753
Synonyms[1]
List
 • Cicuta major Lam.
 • Cicuta officinalis Crantz
 • Conium ceretanum Sennen
 • Conium cicuta (Crantz) Neck.
 • Conium croaticum Waldst. & Kit. ex Willd.
 • Conium divaricatum Boiss. & Orph.
 • Conium leiocarpum (Boiss.) Stapf
 • Conium maculosum Pall.
 • Conium nodosum Fisch. ex Steud.
 • Conium pyrenaicum Sennen & Elias
 • Conium sibiricum Steud.
 • Conium strictum Tratt.
 • Conium tenuifolium Mill.
 • Coriandrum cicuta Crantz
 • Coriandrum maculatum (L.) Roth
 • Selinum conium (Vest) E.L. Krause
 • Sium conium Vest
Илустрација од 19 век на В. макулатум

Бучумиш (науч. Conium maculatum), разговорно познат како шипки, отровен пенар или див пенар — високо отровно двегодишно тревно цветно растение од семејството на моркови Apiaceae, родено во Европа и Северна Африка. Цврсто растение кое било способно да живее во различни средини, бучумишот бил широко натурализиран на места надвор од неговиот роден опсег, како што се делови од Австралија, Западна Азија и Северна и Јужна Америка, каде што е претставен. Тој бил способен да се шири и со тоа да стане инвазивен плевел.

Сите делови на растението биле токсични, особено семињата и корените, а особено кога се проголтани. Под соодветни услови растението растело доста брзо во текот на сезоната на растење и можело да достигне висина од 8 стапки (2.4 м), со долг продорен корен. Растението имало карактеристичен мирис кој обично се сметал за непријатен што го носи ветрот. Шупливите стебла обично се забележувале со темна кафеава боја пред растението да умре и станувале суви и кафеави по завршувањето на неговиот двогодишен животен циклус.

Таксономија

[уреди | уреди извор]

Името на родот „бучумиш“ се однесува на koneios, грчкиот збор за „вртење“ или „виор“, алудирајќи на вртоглавите ефекти на отровот од растението по ингестијата. На народниот јазик, „hemlock“ најчесто се однесувал на видот C. maculatum . Кониум потекнувал од старогрчкиот kṓneion што во превод би било „хемлак“. Ова можело да биде поврзано со konas (што значи да се врти), во однос на вртоглавица, еден од симптомите на голтање на растението.[2]

Бучумиш, исто така познат како отровен хемок, бил првиот вид од родот што бил опишан. Тоа било идентификувано од Карл Линеј во неговата публикација од 1753 година, Вид плантарум . Maculatum значи „забележан“, во однос на виолетовите дамки карактеристични за стебленцата на видот.[3]

Имиња и слични растенија

[уреди | уреди извор]

Народните имиња на англискиот јазик биле отровен хемлок, отровен магдонос, забележан коробан (поретки форми), папрат од морков (австралиски инж.), ѓаволски леб или ѓаволска каша ( Ирски инж. )[4]

Растението не требало визуелно да се меша со северноамериканското потекло Цуга, зимзелено дрво кое понекогаш се нарекувало шипки или ела, поради мала сличност во мирисот на листовите. Двосмислената стенографија на „hemlock“ за ова дрво била почеста на американскиот дијалект отколку растението по кое всушност е именувано. 

Слично на тоа, растението не требало да се меша со Цикута (попозната како воден хемлак). 

Дивиот отровен пенар, исто така, можел да се помеша со чипка на кралицата Ана, која била растение од див или див морков, а понекогаш се собирала и јадела како див цвет што може да се јаде. На автентичното растение за јадење му недостигало виолетово шаренило на пеколот на стеблата, кои, во случајот со чипката на кралицата Ана, се исто така повлакнести.[5]

Hemlock може да порасне до висина од 1,5 до 3 метри.

Бучумиш било тревно двогодишно цветно растение кое растело до 1.5–2.5 метарs (4.9–8.2 ст) високо, со мазно, зелено, шупливо стебло, обично забележано или набраздено со црвена или виолетова боја на долната половина од стеблото. Сите делови на растението биле без влакна (гола); Листовите биле со две до четири перки, ситно поделени и чипкасти, целокупно триаголни во форма, до 50 centiметарs (1.6 ст) долги и 40 centiметарs (1.3 ст) широк.[6] Цветот на Хемлок бил мал и бел; тие биле лабаво групирани и секој цвет имал пет ливчиња.[7] Растението изгледа како растение од див морков ( Daucus carota ). Можело да се разликуваат двете едни од други по мазната текстура на Хемлок, среднозелена, доста живописна, бојата и типичната висина на големите купчиња била најмалку 1,5 метри, двојно повеќе од максимумот од дивиот морков. Морковите имале влакнести стебла на кои им недостасувале виолетови дамки.[8] Можело да се помеша со безопасен кравји магдонос ( Anthriscus sylvestris ). 

Распространетост

[уреди | уреди извор]

Растението пенар потекнувало од Европа и средоземниот регион.[9]

Живеалиштето им било во некои шуми (и на други места) во повеќето окрузи на Британските Острови;[10] во Алстер особено во округот Даун, округот Антрим и округот Лондондери.[11]

Станала натурализирана во Азија, Северна Америка, Австралија и Нов Зеланд.[4][12][13] Понекогаш се среќавала околу реките во југоисточна Австралија и Тасманија

Екологија

[уреди | уреди извор]

Растението бучумиш често се наоѓало во слабо исцедена почва, особено во близина на потоци, ровови и други водени површини. Се појавувало и на патиштата, на рабовите на култивирани полиња и на отпадни површини.[12] Бучумишот растел во прилично влажна почва,[14] но исто така и на посуви груби пасишта, патишта и нарушена почва. Се користел како прехранбено растение од ларвите на некои лепидоптери, вклучително и молци од тепих со мелено сребро и особено отровниот молец на шипки ( Agonopterix alstroemeriana ). Вториот бил широко користен како биолошки контролен агенс за растението.[15] Отровниот пенар растел во пролет, кога многу грмушки не цветаат и можеби ги нема во листот. Сите делови на растенијата биле отровни.[се бара извор]

Токсичност

[уреди | уреди извор]

Отровниот хемок бил исполнет со конини и со некои слични отровни алкалоиди и бил отровен за сите цицачи (и многу други организми) кои го јадат. Интоксикација била забележана кај говеда, свињи, овци, кози, магариња, зајаци и коњи. Внесување повеќе од 150-300 мг конин, приближно еднаков на шест до осум лисја од пеколот, можел да биде фатален за возрасни луѓе.[16] Семињата и корените биле исто така токсични, повеќе од листовите.[17] Додека токсичноста на хемок првенствено произлегувал од консумирање, труењето можело да биде резултат и од вдишување и од контакт со кожата.[18]  Земјоделците, исто така, треба да внимаваат сеното што им се давало на животните да не содржи пепет. Отровниот хемок бил најотровен во пролет кога концентрацијата на γ-коницеин (претходник на други токсини) бил на својот врв.[19][20]

Отровниот пенар растел прилично висок, достигнувајќи височини до дванаесет стапки (3,6 метри).[21] Стебленцето на пенарот било зелено со виолетови дамки и целосно му недостасувала коса. Двогодишното растение, Хемлокот давал лисја во основата првата година, но не и цветови. Во својата втора година произведувал бели цветови во кластери во облик на чадор.[22] Хемлок можел да се помеша со растението див морков ; сепак, растението див морков имало влакнесто стебло без виолетови ознаки, растело помалку од три метри и немало групирани цвеќиња.[18]

Алкалоиди

[уреди | уреди извор]
Хемиска структура на еден од двата енантиомери, изомерот ( S )-(+), на конининот, каде што природните мешавини се сметаат за веројатни рацемати (еднакви мешавини) на овој и ( R )-(-) изомерот.[23]

Бучумиш бил познат по тоа што е исклучително отровен. Неговите ткива содржеле различни алкалоиди . Во цветните пупки, главниот пронајден алкалоид бил γ-коницинот. Оваа молекула подоцна се трансформирала во конинин за време на развојот на плодот.[24] Алкалоидите биле испарливи; затоа, истражувачите претпоставувале дека овие алкалоиди играле важна улога во привлекувањето на опрашувачите како што се пеперутките и пчелите.[25]

Бучумиш ги содржел пиперидинските алкалоиди конинин, N- метилкониин, конхидрин, псевдоконхидрин и гама-коницеин (или г-коницеин), кој бил претходник на другите алкалоиди на хемок.[12][26][27][28]

Кониинот имал хемиска структура и фармаколошки својства слични на оние на никотинот .[12][29] Кониинот делувал директно на централниот нервен систем преку инхибиторно дејство на никотинските ацетилхолински рецептори . Во доволно високи концентрации, конининот можел да биде опасен за луѓето и добитокот.[27] Со неговата висока моќност, ингестијата на навидум мали дози лесно можел да резултира со респираторен колапс и смрт.[30]

Содржината на алкалоид пронајден во бучумишот, исто така, влијаел на терморегулаторниот центар со феномен наречен периферна вазоконстрикција, што резултирал со хипотермија кај телињата.[31] Дополнително, било откриено дека алкалоидот ги стимулирал симпатичките ганглии и го намалувал влијанието на парасимпатичните ганглии кај стаорци и зајаци, предизвикувајќи зголемен пулс.[32]

Кониинот, исто така, имал значителни токсични ефекти врз бубрезите. Присуството на рабдомиолиза и акутна тубуларна некроза било прикажано кај пациенти кои умреле од труење со хемок. За дел од овие пациенти било откриено и акутно оштетување на бубрезите .[33] Кониинот бил токсичен за бубрезите бидејќи доведува до стегање на сфинктерот на мочниот меур и на крајот до акумулација на урината.[34]

Токсикологија

[уреди | уреди извор]

Кратко време по ингестијата, алкалоидите предизвикувале потенцијално фатална невромускулна дисфункција поради откажување на респираторните мускули . Акутната токсичност, ако не била смртоносна, можело да се реши со спонтано закрепнување, под услов да се избегне понатамошна изложеност. Смртта можела да се спречи со вештачка вентилација додека ефектите не исчезнеле 48-72 часа подоцна.[12] За возрасен, ингестија на повеќе од 100 mg (0,1 грам) кониин (околу шест до осум свежи листови или помала доза од семиња или корен) можела да биде фатална. Ефектите слични на наркотици можеле да се забележат веднаш по 30 минути по ингестијата на зелената лисна материја од растението, при што жртвите заспивале, а несвесното постепено се продлабочувале до смртта неколку часа подоцна.[35]

Почетокот на симптомите бил сличен на оној предизвикан од кураре, со нагорна мускулна парализа што доведувала до парализа на респираторните мускули, предизвикувајќи смрт поради недостаток на кислород.[36]

Забележано биле дека отруените животни се враќаат да се хранат со растението по првичното труење. Хроничната токсичност ги погодувала само бремените животни кога тие се труеле на ниски нивоа со бучумишот за време на периодот на формирање на органи на фетусот, потомството се раѓало со малформации, главно палатосшиза и повеќекратни вродени контрактури ( артрогрипоза ). Оштетувањето на фетусот поради хронична токсичност бил неповратен. Иако артрогрипозата можела хируршки да се коригира во некои случаи, повеќето од неформираните животни умирале. Ваквите загуби можело да бидат потценети, барем во некои региони, поради тешкотијата да се поврзат малформациите со многу пораното труење на мајките. 

Бидејќи не бил достапен специфичен противотров, превенцијата била единствениот начин да се сределе со загубите во производството предизвикани од растението. Се предлагала контрола со хербициди и пасење со помалку подложни животни (како овци). Вообичаен мит бил дека алкалоидите бучумиш можеле да навлезат во синџирот на исхрана на човекот преку млекото и птиците, а научните студии ги отфрлиле овие тврдења.[37]

Историски и културни референци

[уреди | уреди извор]

Во Стара Грција, хелот се користел за труење на осудените затвореници. Бучумиш било растението кое ги убило Терамен, Сократ, Полемарх и Фокион .[38] Сократ, најпознатата жртва на труење со коноп, бил обвинет за безбожност и расипување на умовите на младите луѓе од Атина во 399 п.н.е., а неговото судење ја отфрлил неговата смртна казна. Решил да земе моќна инфузија од пекол.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 • Список на отровни растенија
 1. Allkin, R.; Magill, R.; et al., eds. (2013). "Conium maculatum L." The Plant List (online database). 1.1. Retrieved January 23, 2017.
 2. Conium maculatum. Northwestern Arizona University. Архивирано од изворникот на 2012-06-23. Посетено на 2012-07-06.
 3. „Conium maculatum (poison hemlock)“. www.cabi.org. Посетено на 2020-12-03.
 4. 4,0 4,1 „Atlas of Living Australia, Conium maculatum L., Carrot Fern“. Архивирано од изворникот на 2015-09-19. Посетено на 2015-06-13.
 5. How to Tell the Difference Between Poison Hemlock and Queen Anne's Lace
 6. Altervista Flora Italiana, Cicuta maggiore, Conium maculatum L. includes photos and European distribution map
 7. Holm, LeRoy G. (1997). World weeds: natural histories and distribution. New York: Wiley. ISBN 0471047015.
 8. Nyerges, Christopher (2017). Foraging Washington: Finding, Identifying, and Preparing Edible Wild Foods. Guilford, CT: Falcon Guides. ISBN 978-1-4930-2534-3. OCLC 965922681.
 9. Vetter, J (September 2004). „Poison Hemlock (Conium maculatum L.)“. Food Chem Toxicol. 42 (9): 1374–82. doi:10.1016/j.fct.2004.04.009. PMID 15234067.
 10. Clapham, A.R.; Tutin, T.G.; Warburg, E.F. (1968). Excursion Flora of the British Isles (2. изд.). ISBN 0521-04656-4.
 11. Hackney, P., уред. (1992). Stewart & Corry's Flora of the North-east of Ireland. Institute of Irish Studies and The Queen's University of Belfast. ISBN 0-85389-446-9.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Schep, L. J.; Slaughter, R. J.; Beasley, D. M. (2009). „Nicotinic Plant Poisoning“. Clinical Toxicology. 47 (8): 771–781. doi:10.1080/15563650903252186. PMID 19778187.
 13. Zehui, Pan; Watson, Mark F. „31. Conium Linnaeus, Sp. Pl. 1: 243. 1753“. Flora of China. Посетено на January 23, 2017.
 14. Online Atlas of the British and Irish Flora: Conium maculatum
 15. Castells, Eva; Berenbaum, May R. (June 2006). „Laboratory Rearing of Agonopterix alstroemeriana, the Defoliating Poison Hemlock (Conium maculatum L.) Moth, and Effects of Piperidine Alkaloids on Preference and Performance“. Environmental Entomology. 35 (3): 607–615. doi:10.1603/0046-225x-35.3.607.
 16. Hotti, Hannu; Rischer, Heiko (2017-11-14). „The killer of Socrates: Coniine and Related Alkaloids in the Plant Kingdom“. Molecules. 22 (11): 1962. doi:10.3390/molecules22111962. ISSN 1420-3049. PMC 6150177. PMID 29135964.
 17. „IPCS INCHEM: International Programme on Chemical Safety“. Choice Reviews Online. 34 (11): 34–6285-34-6285. 1997-07-01. doi:10.5860/choice.34-6285. ISSN 0009-4978.
 18. 18,0 18,1 DNRP-WLRD-RRS Staff (November 28, 2016). „Poison-hemlock“. Noxious Weeds in King County, Weed Identification Photos. Seattle, WA: Department of Natural Resources and Parks (DNRP), Water and Land Resources Division (WLRD), Rural and Regional Services (RRS) section. Посетено на January 23, 2017.
 19. Cheeke, Peter (31 Aug 1989). Toxicants of Plant Origin: Alkaloids, Volume 1 (1. изд.). Boca Raton, Florida: CRC Press. стр. 118. ISBN 978-0849369902.
 20. „Poison Hemlock: Options for Control“ (PDF). co.lincoln.wa.us. Lincoln County Noxious Weed Control Board. Архивирано од изворникот (PDF) на 4 March 2016. Посетено на 3 May 2015.
 21. „Poison Hemlock“. pierecountryweedboard.wsu.edu. Pierce County Noxious Weed Control Board. Архивирано од изворникот на 2021-12-08. Посетено на 2022-05-07.
 22. „Poison Hemlock“ (PDF). store.msuextension.org. Montana State University. Архивирано од изворникот (PDF) на 2022-06-18. Посетено на 3 May 2015.
 23. Stephen T. Lee; Benedict T. Green; Kevin D. Welch; James A. Pfister; Kip E. Panter (2008). „Stereoselective potencies and relative toxicities of coniine enantiomers“. Chemical Research in Toxicology. 21 (10): 2061–2064. doi:10.1021/tx800229w. PMID 18763813.
 24. Cromwell, B. T. (October 1956). „The separation, micro-estimation and distribution of the alkaloids of hemlock (Conium maculatum L.)“. Biochemical Journal. 64 (2): 259–266. doi:10.1042/bj0640259. ISSN 0264-6021. PMC 1199726. PMID 13363836.
 25. Roberts, Margaret F. (1998), „Enzymology of Alkaloid Biosynthesis“, Alkaloids, Springer US, стр. 109–146, doi:10.1007/978-1-4757-2905-4_5, ISBN 9781441932631
 26. Reynolds, T. (June 2005). „Hemlock Alkaloids from Socrates to Poison Aloes“. Phytochemistry. 66 (12): 1399–1406. doi:10.1016/j.phytochem.2005.04.039. PMID 15955542.
 27. 27,0 27,1 Vetter, J. (September 2004). „Poison Hemlock (Conium maculatum L.)“. Food and Chemical Toxicology. 42 (9): 1373–1382. doi:10.1016/j.fct.2004.04.009. PMID 15234067.
 28. Conium maculatum TOXINZ - Poisons Information“. www.toxinz.com. Архивирано од изворникот на 2017-05-23. Посетено на 2017-05-29.
 29. Brooks, D. E. (2010-06-28). „Plant Poisoning, Hemlock“. MedScape. eMedicine. Посетено на 2012-03-02.
 30. Tilford, Gregory L. (1997). Edible and Medicinal Plants of the West. ISBN 978-0-87842-359-0.
 31. López, T.A.; Cid, M.S.; Bianchini, M.L. (June 1999). „Biochemistry of hemlock (Conium maculatum L.) alkaloids and their acute and chronic toxicity in livestock. A review“. Toxicon. 37 (6): 841–865. doi:10.1016/s0041-0101(98)00204-9. ISSN 0041-0101. PMID 10340826.
 32. Forsyth, Carol S.; Frank, Anthony A. (July 1993). „Evaluation of developmental toxicity of coniine to rats and rabbits“. Teratology. 48 (1): 59–64. doi:10.1002/tera.1420480110. ISSN 0040-3709. PMID 8351649.
 33. Rizzi, D; Basile, C; Di Maggio, A; и др. (1991). „Clinical spectrum of accidental hemlock poisoning: neurotoxic manifestations, rhabdomyolysis and acute tubular necrosis“. Nephrol. Dial. Transplant. 6 (12): 939–43. doi:10.1093/ndt/6.12.939. PMID 1798593.
 34. Barceloux, Donald G. (2008), „Poison Hemlock (Conium maculatum L.)“, Medical Toxicology of Natural Substances: Foods, Fungi, Medicinal Herbs, Plants, and Venomous Animals, John Wiley & Sons, Inc., стр. 796–799, doi:10.1002/9780470330319.ch131, ISBN 9780470330319
 35. Drummer, Olaf H.; Roberts, Anthony N.; Bedford, Paul J.; Crump, Kerryn L.; Phelan, Michael H. (1995). „Three deaths from hemlock poisoning“. The Medical Journal of Australia. 162 (5): 592–593. doi:10.5694/j.1326-5377.1995.tb138553.x. PMID 7791646.
 36. Conium maculatum L.“. Inchem. IPCS (International Programme on Chemical Safety). Посетено на 2012-07-06.
 37. Frank, A. A.; Reed, W.M. (April 1990). „Comparative Toxicity of Coniine, an Alkaloid of Conium maculatum (Poison Hemlock), in Chickens, Quails, and Turkeys“. Avian Diseases. 34 (2): 433–437. doi:10.2307/1591432. JSTOR 1591432. PMID 2369382.
 38. Blamey, M.; Fitter, R.; Fitter, A. (2003). Wild flowers of Britain and Ireland: The Complete Guide to the British and Irish Flora. London: A & C Black. ISBN 978-1408179505.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
 • Conium. Flora Europaea. Royal Botanic Garden Edinburgh.