Римско граѓанско право

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Римско право)
CIC, 1583

Под терминот Римско право се подразбира правниот поредок кој бил во сила во сила во Римската држава од основањето на Рим (754 година пред нашата ера) па сè до смртта на императорот Јустинијан (565 година) Поаѓајќи од принципите на историскиот материјализам, како предмет на римскотот право се изучуваат комбинирано елементи на историјата на римската држава и на изворите на римското право и елементи на институциите. Римското право се води и како ius Romanorium, ius romanum.