Прејди на содржината

Википедија:Родов јаз 2020

Од Википедија — слободната енциклопедија
Уредувачка седмица „Родов јаз 2020“

 

од 30 септември до 7 октомври 2020 година

 

Уредувачка седмица „Родов јаз 2020“ (целосен назив: Седмица на родов јаз 2020; Gender Gap 2020) — иницијатива на шведската амбасада во Скопје, здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик, која има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на тема „Родов јаз“ со особено внимание на пишување статии за познати и влијателни шведски и македонски жени. Иницијативата била поддржана од Националниот младински совет и МладиХаб.

Седмицата започнува на 30 септември 2020 г. во 21:00 ч. (веднаш по завршувањето на виртуелното издание на WikiGap Skopje 2020) и завршува на 7 октомври 2020 г. во 21:00 ч. по македонско време.

Доколку сте заинтересирани за учество, пријавете се подолу (со напатствија).

Сите статии треба да бидат напишани во склад со начелата и правилата на Википедија, па така сите статии треба да бидат напишани на енциклопедиски стил и да имаат извори. При уредување на натпреварот или по завршувањето на истиот, сите учесници треба да се запишат со кои статии учествувале.

Покрај пишувањето на нови статии, учесниците имаат прилика и значајно да дополнат постоечка статија (никулец).

Во натпреварот имаат можност да учествуваат сите регистрирани корисници на Википедија на македонски јазик, а за најдобрите учесници се обезбедени награди.

Позадина

[уреди извор]
Анимирано лого за настани за надминување на родовиот јаз

Википедија е најголемата и најкористена светска онлајн енциклопедија, чија содржина се создава од бројни доброволци. Од нејзиното создавање во 2001 година има околу 47 милиони статии на 299 јазици, а македонското јазично издание има над 107.000 статии и целта е да го собере целото човеково знаење на македонски јазик; знаење кое е бесплатно, слободно и лесно пристапно до секого.

Но, како и во други делови на општеството, постои родова нееднаквост на самата Википедија во однос на застапеност на статии за жени и за прашања поврзани со женските права или родовата еднаквост. Глобална статистика е дека има 4 пати повеќе статии за мажи отколку за жени и 90% од содржината е создавана од мажи. Иако овие бројки имаат регионални варијации, јасен е фактот дека информациите поврзани со жените се многу помалку застапени од тие за мажите.

Затоа, шведската амбасада со поддршка на Споделено знаење (Википедија на македонски јазик), ќе организира WikiGap уредувачки маратон и уредувачка седмица за зголемување на бројот на текстови за влијателни жени.

Што е WikiGap?

[уреди извор]

WikiGap е всушност глобална шведска иницијатива со идеја за премостување на овие разлики и родови нееднаквости кои опстојуваат во онлајн светот, која до сега генерираше околу 13.000 нови или проширени биографии на жени на Википедија. Повеќе од 1.600 учесници во педесетина земји до сега беа вклучени во пишување статии за жени на повеќе од 30 јазици.

Методи

[уреди извор]

За време на уредувачката седмица, учесниците се очекувало да:

 • создадат нови статии и да ги подобрат постоечките;
 • додадат веродостојни надворешни врски во статиите; и
 • додадат слики во статиите за да ги направат посликовити.

Упатство за учество

[уреди извор]

Основни податоци

[уреди извор]
 • Почеток: 30 септември 2020 г. во 21:00 (CEST).
 • Крај: 7 октомври 2020 г. во 21:00 (CEST).
 • Место на одржување: секое место со пристап до интернет.
 • Тема: Шведски и македонски жени.

Пријава

[уреди извор]
 • Чекор 1: Создајте корисничка сметка тука или најавете се доколку веќе имате.
 • Чекор 2: Додека сте најавени, пријавете се со своето корисничко име на контролната табла на иницијативата. Ова овозможува преглед на сите уредувања направени за време на уредувачката седмица.
 • Чекор 3: Додадете го корисничкото име во списокот на учесници. Со цел да се спречи истовремено уредување на една статија од повеќе учесници, задолжително додадете ги статиите коишто планирате да ги уредувате во списокот на учесници.

Организатори

[уреди извор]

Координатор на локалната иницијатива бил Ehrlich91.

Локалната иницијатива била организирана и поддржана од страна на подружната викимедиина организација Споделено знаење, шведската амбасада, Националниот младински совет (НМС) и МладиХаб.

Друштвени медиуми

[уреди извор]

Споделувањето на уредувачката седмица на друштвените медиуми било препорачано да се врши првенствено со тарабната ознака #WikiGap.

Награди

[уреди извор]

Награди ќе им бидат доделени на тројцата најплодоносни учесници, и тоа:

 • Прва награда: Нобелов ручек со амбасадорката (во резиденцијата на амбасадорката на Кралството Шведска) и обука за напредни ИТ вештини во рамки на МладиХаб-Дигитална младина (времетраење на обуката од 40-90 часа);
 • Втора награда: Нобелов ручек со амбасадорката (во резиденцијата на амбасадорката на Кралството Шведска) и обука за дигитални и деловни вештини во рамки на МладиХаб-Дигитална младина (времетраење на обуката од 16-20 часа); и
 • Трета награда: Нобелов ручек со амбасадорката (во резиденцијата на амбасадорката на Кралството Шведска) и обука за дигитални и деловни вештини во рамки на МладиХаб-Дигитална младина (времетраење на обуката до 4 часа).

Важно: За да се освои било која награда, потребно било да се создадат или подобрат најмалку 15 статии!

Содржина за уредување статии

[уреди извор]
Кратко видео-упатство за тоа како се користи алатката за превод на статии на Википедија (видеото е со македонски превод)

Во овој дел е направен преглед на корисни материјали за уредување, наведен е список со потребни статии, а прикажана е и табела за евиденција на придонесите. Додавањето нови содржини може да се врши преку превод на содржини од другите јазични изданија на Википедија, но особено се охрабрува дополнување со информации од други расположливи материјали. Препорака за новите и помалку искусни корисници е да ја користат алатката за превод на статии на Википедија (видео-упатство од десната страна).

Материјали за уредување

[уреди извор]
Други јазични изданија на Википедија
Википодатоци
Печатени и електронски изданија

Се охрабруваат корисници и да користат и свои печатени и електронски изданија, а притоа е потребно изворите да бидат наведени.

Список на учесници

[уреди извор]
Бр. Корисник Придонеси
1 Borjanaarsova
 1. Александра Поповска (Н)
 2. Биба Додева (Н)
 3. Елена Пандева (Н)
 4. Елена Петреска (Н)
 5. Елпида Хаџи-Василева (Н)
 6. Искра Димитрова (Н)
 7. Лила Стојановска (Н)
 8. Љубица Ацевска (Н)
 9. Маја Хил (Н)
 10. Марија Јаневска (Н)
 11. Наташа Петровиќ (Н)
 12. Нина Ангеловска (Н)
 13. Сања Лефкова (Н)
 14. Сара Маркоска (Н)
 15. Хатиџе Муратова (Н)
 16. Александра Јанева (П)
 17. Александра Пилева (П)
 18. Андријана Јаневска (П)
 19. Антониа Гиговска (П)
 20. Ања Ветерова (П)
 21. Аспазија Софијанова (П)
 22. Барбара Поповиќ (П)
 23. Бојана Атанасовска (П)
 24. Верица Пандиловска (П)
 25. Викторија Лоба (П)
 26. Дани Димитровска (П)
 27. Елена Велевска (П)
 28. Елена Ристеска (П)
 29. Елизабета Ѓоргиевска (П)
 30. Јагода Шахпаска (П)
 31. Катарина Ивановска (П)
 32. Кристина Арнаудова (П)
 33. Маја Оџаклиевска (П)
 34. Мила Царовска (П)
 35. Ребека Јанковска (П)
 36. Ружица Милошеска Брчиоска (П)
 37. Симона Попоска (П)
 38. Славка Манева (П)
 39. Тања Царовска (П)
 40. Тијана Дапчевиќ (П)
 41. Сана Нилсен (Н)
 42. Лорин (пејачка) (Н)
 43. Петра Меде (Н)
 44. Силвија од Шведска (Н)
 45. Меделин од Шведска (Н)
 46. Викторија, престолонаследничка принцеза од Шведска (Н)
 47. Торборг Рапе (Н)
 48. Емануела Карлбек (Н)
 49. Софија Вилкенс (Н)
 50. Биргит Арениус (Н)
 51. Торина Торинес (Н)
 52. Вера Сандберг (Н)
 53. Астрид Линдер (Н)
 54. Марија Дејфен (Н)
 55. Елизабет Ларсон (компјутерски науки) (Н)
 56. Пернила Витунг-Стафшед (Н)
 57. Симона Фишер-Хјубнер (Н)
 58. Ана-Марија Еклунд Ловиндер (Н)
 59. Луиза Хамарстрем (Н)
 60. Ана Сундстрем (Н)
 61. Улрика Тофт Хансен (Н)
 62. Шарлот Перели (П)
 63. Викторија Силвстед (П)
2 Marija Bosh
3 mukaetova
 1. Герти Кори (П)
 2. Метродора (П)
 3. Елизабет Блеквел (П)
 4. Вирџинија Апгар (П)
 5. Розалинд Франклин (П)
 6. Розалин Сусман Јалоу (Н)
 7. Ребека Ли Крамплер (Н)
 8. Мери Корина Путнам Јакоби (Н)
 9. Ен Престон (Н)
 10. Антонија Новело (Н)
 11. Џоселин Елдерс (Н)
 12. Ева Андерсон - Дубин (Н)
 13. Хеда Андерсон (Н)
 14. Андреа Андрин (Н)
 15. Астрид Бјеркман (Н)
 16. Карин М. Хехенбергер (Н)
 17. Хјардис Линд - Кембел (Н)
 18. Аника Линде (Н)
 19. Мериен Линдстен - Томасон (Н)
 20. Катарина Сунерхаген (Н)
 21. Алма Сундквист (Н)
 22. Ана Стексен (Н)
 23. Елен Санделин (Н)
 24. Шарлот Јилен (Н)
 25. Каролина Видерстрем (Н)
 26. Алфхилд Там (Н)
 27. Нана Сварц (Н)
 28. Јохана Хеден (Н)
 29. Катарина Вентин (Н)
 30. Бригита Шведска (Н)
 31. Катерина од Шведска (Н)
 32. Беатриче од Баварија (Н)
 33. Бланш од Намур (Н)
 34. Маргарет I од Данска (Н)
 35. Валборг и Карин Јота (Н)
 36. Аника Далстрем (Н)
 37. Валборг Торсел (Н)
 38. Ева Енгвал (Н)
 39. Мери Даке (Н)
 40. Сигрид Рислер (Н)
 41. Алис Расмусен (Н)
 42. Алида Олберс Вестер (Н)
 43. Елизабет Екман (Н)
 44. Ева Екеблад (Н)
 45. Гертруда Далгрен (Н)
 46. Астрид Клив (Н)
 47. Биргита Бремер (Н)
 48. Ирма Андерсон-Кото (Н)
 49. Пем Фредман (Н)
 50. Изабел Дусаж (Н)
 51. Карин Асма (Н)
 52. Сузана Екесон (Н)
 53. Грета Арвидсон (Н)
 54. Маргот Бенгтсон (Н)
 55. Хилдегард Бјорк (Н)
 56. Ева Бјерлинг (Н)
 57. Софија Берјесон (Н)
 58. Ана Кристенсен (Н)
 59. Гудрун Дал (Н)
 60. Сара Даниус (Н)
 61. Хелен Данетун (Н)
 62. Ингрид Детер де Франкопан (Н)
 63. Ана Дубоис (Н)
 64. Кристина Едстрем (Н)
 65. Каролина Екхолм (Н)
 66. Елизабет Енгдал (Н)
 67. Елза Ешелсон (Н)
 68. Софија Фелцинг (Н)
 69. Инга Фишер-Јалмарс (Н)
 70. Гунила Флорби (Н)
 71. Карин Франзен (Н)
 72. Елен Фрис (Н)
 73. Биргита Фриц (Н)
 74. Елизабет Герле (Н)
 75. Лине Гордон (Н)
 76. Катарина Госпиќ (Н)
 77. Маја Ган (Н)
 78. Ен Хеберлејн (Н)
 79. Карин Холмгрен (Н)
 80. Карин Јоханисон (Н)
 81. Карна Лидмар-Бергстрем (Н)
 82. Ерика Либман (Н)
 83. Керстин Линдблад-Тох (Н)
 84. Миа Лавхајм (Н)
 85. Ева Лундгрен (Н)
 86. Нина Ликке (Н)
 87. Еда Манга (Н)
 88. Агнета Марел (Н)
 89. Карин Маркидес (Н)
 90. Ева Мејерсон Милгром (Н)
 91. Марија Николајева (Н)
 92. Астрид Норберг (Н)
 93. Анита Ниберг (Н)
 94. Петра Персон (Н)
 95. Сузана Розенберг (Н)
 96. Тиина Розенберг (Н)
 97. Сузана Роксман (Н)
 98. Јоана Рубин Дранџер (Н)
 99. Ева Хелен Улврос (Н)
 100. Виви Вајда (Н)
 101. Ингер Закрисон (Н)
 102. Сара Заеди (Н)
 103. Ивон Сванстрем (Н)
 104. Марта Штимберг (Н)
 105. Ањета Старк (Н)
 106. Сесилија Содерберг-Науклер (Н)
 107. Терезе Сјамандер Магнусон (Н)
 108. Кетрин Маргарет Шахаф (Н)
 109. Гује Севон (Н)
 110. Сесилија Шелин Сеидегард (Н)
 111. Елизабет Шелекенс (Н)
 112. Биргита Сален (Н)
 113. Ивона Марија Вернер (Н)
 114. Аса Ветергрен (Н)
 115. Елин Викстрем (Н)
 116. Еба Вит-Братстрем (Н)
 117. Агнес Волд (Н)
 118. Барбара Волфарт (Н)
 119. Моира фон Рајт (Н)
 120. Хелена Вулф (Н)
 121. Изабел Акселсон (Н)
 122. Ингер Холмлунд (Н)
 123. Елизабет и Викторија Лејонјерта (Н)
 124. Хелена Норберг-Хоџ (Н)
 125. Гертруда Аделборг (Н)
 126. Софи Адлерспар (Н)
 127. Алма Шкермарк (Н)
 128. Карин Алфредсон (Н)
 129. Елен Аман (Н)
 130. Маргарета Алстремер (Н)
 131. Каролина Бенедикс-Брус (Н)
 132. Елен Бергман (Н)
 133. Софија Бренер (Н)
 134. Хилда Касели (Н)
 135. Елма Даниелсон (Н)
 136. Joзефина Деланд (Н)
 137. Лизинка Дирсен (Н)
 138. Рут Густафсон (Н)
 139. Сохеила Форс (Н)
 140. Хулда Флод (Н)
 141. Лили Енгстрем (Н)
 142. Елин Енгстрем (Н)
 143. Еба фон Екерман (Н)
 144. Елен Хаген (Н)
 145. Ана Хиерта-Ретзиус (Н)
 146. Аманда Хорни (Н)
 147. Алина Јегерстед (Н)
 148. Ана Јохансон-Визборг (Н)
 149. Аманда Керфестед (Н)
 150. Ана Клеман (Н)
 151. Елен Клеман (Н)
 152. Лотен фон Кремер (Н)
 153. Ана Марија Ленгрен (Н)
 154. Моа Мартинсон (Н)
 155. Матилда Стаел фон Холштајн (Н)
 156. Розали Оливкрона (Н)
 157. Гули Петрини (Н)
 158. Ана Петерсон (Н)
 159. Марија Квист (Н)
 160. Емили Рату (Н)
 161. Емили Рисберг (Н)
 162. Хилда Сакс (Н)
 163. Софи Сагер (Н)
 164. Ана Сандстрем (Н)
 165. Ингрид Сегерстед Виберг (Н)
 166. Александра Скоглунд (Н)
 167. Фрида Штинхоф (Н)
 168. Марија Стенкула (Н)
 169. Елизабет Там (Н)
 170. Ана Витлок (Н)
 171. Ева Окесон (Н)
 172. Ен-Кристин Албертсон (Н)
 173. Карин Ауривилиус (Н)
 174. Марија Лампе-Енеруд (Н)
 175. Сара Сногруп Линзе (Н)
 176. Карин Оберг (Н)
 177. Наима Салбом (Н)
 178. Александра Коело Ахндорил (Н)
 179. Сузана Алакоски (Н)
 180. Ева Александерсон (Н)
 181. Ен-Шарлот Алверфорс (Н)
 182. Карин Алвтеген (Н)
 183. Лена Андерсон (писател) (Н)
 184. Ана Лена Елгстрем (Н)
 185. Брит Аренандер (Н)
 186. Стина Аронсон (Н)
 187. Ана-Мари Берглунд (Н)
 188. Маргарета Бергман (Н)
 189. Ани Карлсон (Н)
 190. Марија-Пија Боетиус (Н)
 191. Карин Боје (Н)
 192. Моника Брау (Н)
 193. Ирја Агнес Броалиус (Н)
 194. Аника Брин (Н)
 195. Карина Бурман (Н)
 196. Фрига Карлберг (Н)
 197. Камила Седер (Н)
 198. Сигрид Комбихен (Н)
 199. Карина Дал (писател) (Н)
 200. Тора Дал (Н)
 201. Ева Далбек (Н)
 202. Ингер Еделфелд (Н)
 203. Керстин Екман (Н)
 204. Маргарета Екстрем (Н)
 205. Кристина Ериксон (Н)
 206. Емили Флајгар-Карлен (Н)
 207. Маријана Фредриксон (Н)
 208. Ингер Фримансон (Н)
 209. Свеа Кристина Фриш (Н)
 210. Елза Грејв (Н)
 211. Камила Гриб (Н)
 212. Кајса Грит (Н)
 213. Сесилија Гиленхамар (Н)
 214. Габриела Хакансон (Н)
 215. Карола Хансон (Н)
 216. Хелена Хеншен (Н)
 217. Мари Хермансон (Н)
 218. Јохана Хилдебрант (Н)
 219. Рут Хиларп (Н)
 220. Нини Холмквист (Н)
 221. Сара Кадефорс (Н)
 222. Марциа Кјелберг (Н)
 223. Марија Ланге (Н)
 224. Софи фон Кноринг (Н)
 225. Сара Лидман (Н)
 226. Матилда Малинг (Н)
 227. Марика Стирнштет (Н)
 228. Матилда Роус (Н)
 229. Сали Салминен (Н)
 230. Ежени Содерберг (Н)
4 AnamarijaIvanova
 1. Екатерина Чундева - Галиќ (Н)
 2. Снежана Чадиковска - Анастасова (Н)
 3. Игбале Ферати - Руси (Н)
 4. Златанка Белазелкоска (Н)
 5. Љупка Матовска (П)
 6. Елена Петкова Иванова (Н)
 7. Снежана Иљовска (П)
 8. Бона Бајрактарова (П)
 9. Марија Зужелова (Н)
 10. Јулијана Ѓоргова (Н)
 11. Розали Фугелберг (Н)
 12. Амалија Асур (Н)
 13. Еми Рапе (Н)
 14. Викторија Бенедиктсон (Н)
 15. Кристина Нилсон (Н)
 16. Агда Монтелиус (Н)
 17. Емилија Брумe (Н)
 18. Керстин Хеселгрен (Н)
 19. Лидија Валстрем (Н)
 20. Елен Анкарсвард (Н)
 21. Елен Ки (Н)
 22. Марија Муровска (Н)
 23. Мирослава Стевановиќ (Н)
 24. Надежда Ќофкарова (Н)
 25. Мила Мирчева (П)
 26. Надежда Ѓорчулеска – Бајрактарова (Н)
5 Ssstanisha
6 ElenaSaveska
7 КатеринаКајевска
 1. Наташа Андонова (Н)
 2. Ула Акселсон (Н)
 3. Анастасија Мајкелсдотер (Н)
 4. Сијче Андонова (Н)
 5. Бриџита Андерсон (Н)
 6. Ели Јаковска (Н)
 7. Ана Анка (Н)
 8. Афродита Салихи (Н)
 9. Ана-Лота Ларсон (Н)
 10. Марија Антониу (Н)
 11. Хана Арден (Н)
 12. Астрид Асефа (Н)
 13. Розита Ауер (Н)
 14. Марјана Нацева (Н)
 15. Гентјана Роки (Н)
 16. Ингрид Баклин (Н)
 17. Миа Бенсон (Н)
 18. Ана Бергман (Н)
 19. Хелена Бергстрем (Н)
 20. Оса Бјеркерот (Н)
 21. Сара Бломквист (Н)
 22. Берит Бом (Н)
 23. Гудрун Брост (Н)
 24. Малин Буска (Н)
 25. Маргарета Бистрем (Н)
 26. Куџаи Чимбаира (Н)
 27. Клои Сајквија Скарн (Н)
 28. Горел Крона (Н)
 29. Сара Далгрен (Н)
 30. Тове Едфелт (Н)
 31. Сара Едварсон (Н)
 32. Лоти Ејербрант (Н)
 33. Елин Ек (глумица) (Н)
 34. Стина Екблад (Н)
 35. Мира Еклунд (Н)
 36. Марта Екстрем (Н)
 37. Суси Ериксон (Н)
 38. Кајса Ернст (Н)
 39. Маргарета Фахлен (Н)
 40. Фени Фалкнер (Н)
 41. Гунел Фред (Н)
 42. Тилде Фрелинг (Н)
 43. Клаудија Гали (Н)
 44. Емели Гарберс (Н)
 45. Малин Гјоруп (Н)
 46. Валис Гран (Н)
 47. Амине Ѓулше (Н)
 48. Мартина Хаг (Н)
 49. Брита Хасо (Н)
 50. Соња Хеденбрат (Н)
 51. Мериен Арн (Н)
 52. Солвег Хеденгран (Н)
 53. Герд Хегнел (Н)
 54. Фортеса Хоти (Н)
 55. Еба Хултквист (Н)
 56. Лиса Аскан (Н)
 57. Хади Џалоу (Н)
 58. Кристина Јамтмарк (Н)
 59. Феличе Јанкел (Н)
 60. Хепи Јанкел (Н)
 61. Ана Јарфамар (Н)
 62. Гун Џонсон (Н)
 63. Хелена Халенбек (Н)
 64. Надин Киршон (Н)
 65. Пернила Август (Н)
 66. Елин Клинга (Н)
 67. Барбро Колберг (Н)
 68. Ан Куле (Н)
 69. Марија Куле (Н)
 70. Сисела Киле (Н)
 71. Гује Лагервал (Н)
 72. Инга Ландгре (Н)
 73. Марија Лангхамер (Н)
 74. Карин Ланби (Н)
 75. Бабен Ларсон (Н)
 76. Чатарина Ларсон (Н)
 77. Софија Ледарп (Н)
 78. Тина Леијонберг (Н)
 79. Карина Лидбом (Н)
 80. Франциска Лиебинг (Н)
 81. Бахар Парс (Н)
 82. Ребека Лилјеберг (Н)
 83. Мари Лилједал (Н)
 84. Гунел Линдблом (Н)
 85. Сузан Остен (Н)
 86. Лиса Линдген (Н)
 87. Ана Линдхолм (Н)
 88. Марика Линдстрем (Н)
 89. Сесилија Јунг (Н)
 90. Јосефин Лјунгман (Н)
 91. Ана Одел (Н)
 92. Маријен Лофгрен (Н)
 93. Ивон Ломбард (Н)
 94. Илва Лоф (Н)
 95. Нермина Лукач (Н)
 96. Лиса Лангсет (Н)
 97. Регина Лунд (Н)
 98. Соња Лунд (Н)
 99. Ања Лундквист (Н)
 100. Марија Лундквист (Н)
 101. Ела Лемхаген (Н)
 102. Фили Ликов (Н)
 103. Павлина Бруниус (Н)
 104. Еда Магнасон (Н)
 105. Ана Хофман-Удгрен (Н)
 106. Улрика Малмгрен (Н)
 107. Мај Зетерлинг (Н)
 108. Ева Меландер (Н)
 109. Ливија Милхаген (Н)
 110. Алида Морберг (Н)
 111. Гајатри Мудигонда (Н)
 112. Јосефин Нелден (Н)
 113. Мими Нелсон (Н)
 114. Сесилија Нилсон (глумица) (Н)
 115. Лена Нилсон (Н)
 116. Моника Нордквист (Н)
 117. Лајла Новак (Н)
 118. Моли Натли (Н)
 119. Ингеборг Ниберг (Н)
 120. Гунила Нирос (Н)
 121. Барбро Оборг (Н)
 122. Ингела Олсон (Н)
 123. Матилда Парадајсер (Н)
 124. Сана Персон (Н)
 125. Ема Петерс (Н)
 126. Бригита Петершон (Н)
 127. Јулија Рагнарсон (Н)
 128. Сусана Рамел (Н)
 129. Ела Рапич (Н)
 130. Стина Раутелин (Н)
 131. Кајса Реингард (Н)
 132. Мед Ревентберг (Н)
 133. Ингеборг Ронблад (Н)
 134. Гунила Рор (Н)
 135. Ева Бергман (Н)
 136. Ева Ресе (Н)
 137. Марија Блом (Н)
 138. Вана Росенберг (Н)
 139. Емилие Росенквист (Н)
 140. Изабела Еклоф (Н)
 141. Јохана Халд (Н)
 142. Ева Ридберг (Н)
 143. Марија Јохансон (Н)
 144. Ивон Шалоске (Н)
 145. Ирма Шулц Келер (Н)
 146. Вивиека Серлахиус (Н)
 147. Кајо Шекони (Н)
 148. Оса Сима (Н)
 149. Миа Скарингер (Н)
 150. Ула Ског (Н)
 151. Анет Стенсон-Фјордефалк (Н)
 152. Маргарета Стоне (Н)
 153. Шарлот Страндберг (Н)
 154. Ана-Лена Стриндлунд (Н)
 155. Катрин Сундберг (Н)
 156. Марија Сундбом (Н)
 157. Бети Тувен (Н)
 158. Филгија Задиг (Н)
 159. Анита Стриндберг (Н)
 160. Лота Тејле (Н)
8 Sara-Milenkovska94
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

За да се запишете во списокот по двете точки запишете го вашето корисничко име, како и после големата црта. (пример: Корисник:Ehrlich91|Ehrlich91).

За да ги запишувате вашите статии во списокот служете во секоја заграда запишувајте ја статијата која сте ја уредиле и означувајте дали се работи за нова или подобрена статија (пример: Ана Линд (Н)).

Резултати

[уреди извор]
Број Корисник Збирен резултат1
1 КатеринаКајевска 986.438
2 Mukaetova 439.747
3 Borjanaarsova 422.126
4 ElenaSaveska 346.605
5 AnamarijaIvanova 201.637
6 Marija Bosh 54.323
7 Ssstanisha 26.851
8 Sara-Milenkovska94 2.407

1 Збирниот резултат претставува вкупен број додадени бајти во уредените статии, кој е пресметан на контролната табла на иницијативата на којашто биле пријавени сите учесници.