Ана Јохансон-Визборг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ана Јохансон-Визборг

Ана Јохансон-Визборг (10 ноември 1876 – 7 август 1953) била шведски синдикален водач, активист за правата на жените и политичар со Шведската социјалдемократска партија.[1]

Политичка кариера[уреди | уреди извор]

Во 1901 година, таа била една од основачите на првиот шведски синдикат за работници во пиварница. Јохансон-Висборг била претседател на Шведскиот синдикат на работници во индустриска пиварница ( Svenska bryggeriarbetareförbundet) од 1904 – 1953 година; претседател на Здружението на жени за соработка ( Kooperativa Kvinnogillesförbundet ) од 1907 – 1938 година; претседател на Стокхолмскиот централен работнички синдикат женски огранок од 1911 – 1953 година; член на Градскиот совет на Стокхолм од 1916 – 1950 година; член на управниот одбор на Социјалдемократските жени во Шведска од 1920 – 1924 година; член на управниот одбор на општина Стокхолм од 1929 – 1933 година.[2]

Таа исто така била водечка сила во социјалдемократското движење за правото на глас на жените. Иако социјалдемократските жени немале своја посебна организација за изборно право на жени, тие работеле активно заедно со Националното здружение за право на глас на жени. Како политичар и активист, таа секогаш работела на укинување на секое законодавство спротивно на родовата еднаквост.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Anna Johansson-Visborg“. Göteborgs universitetsbibliotek. Посетено на December 1, 2018.
  2. „Kooperativa Kvinnogillesförbundet“. Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Посетено на December 1, 2018.