Прејди на содржината

Нера Десаи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нера Десаи
Податотека:Neera Desai photograph.jpg

Нера Десаи (1925 - 25 јуни 2009 година) била една од водачите на Женските студии во Индија и била истакната по својот придонес како професор, истражувач, академик, политички активист и социјален работник.[1] Таа го основала првиот од ваков вид Истражувачки центар за студии на жени и Центарот за рурален развој во 1974 година. Таа се приклучила на Универзитетот за жени на СНДТ во 1954 година и била дел од разни управни тела како професор и раководител на одделот за социологија (постдипломски).[2]

Ран живот[уреди | уреди извор]

Нера е родена во 1925 година во семејство на гуџарати, кое било вклучено и го поддржувало Индиското движење за независност. Самата Нера се приклучила на движењето за слобода на рана возраст како ученичка кога станала дел од Ванар Сена (бригада на мајмуни), основана од Индира Ганди, која помага во подземниот промет на политички пораки и забранети публикации.[3] Нера го завршила своето основно образование на Школата за стипендии, ко-образовна институција основана врз теософистичката идеологија. Таа се приклучила на колеџот Елфинстоун во 1942 година, но наскоро се откажала од формалното образование за да учествува во движењето за слобода по иницијативата на Махатма Ганди за резолуцијата за напуштање на Индија. Нера се омажила за Акшај Раманлал Десаи, колега социолог, во 1947 година.[4] На крајот, завршувајќи ги студиите, Десаи ги завршила своите постдипломски студии набргу по индиската независност. Нејзиниот магистерски труд се фокусирал на жените во модерна Индија (анализа на жените во движењето Бакити), кој подоцна бил објавен во 1957 година.[5]

Нера починала на 25 јуни 2009 година во Мумбаи.[6]

Професионална временска рамка[уреди | уреди извор]

Стручните дела на Десаи се фокусираат на подобрување на родовите студии, внесување на практично искуство во академскиот живот преку многу препораки за политики, засолнување и пропагирање на разбирањето на врските на граѓанското општество и образовната програма. Подолу наведен е краток и во никој случај целосен временски рок за некои од позициите што ги извршувала за време на нејзината кариера.[1]

 • 1954 година - се приклучила на СНДТ
 • 1965 година - завршила докторски студии по социологија
 • 1972 година - Назначена за член на Социјалната работна група на Комитетот за статусот на жените во Индија
 • 1975 година - ја основала Истражувачката единица за студии на жени
 • 1982 година - била една од основачките членови на Индиската асоцијација за студии на жени (IAWS)
 • 1987 година - станала член на Националната комисија за самовработени жени и жени во неформалниот сектор
 • 1988 година - станала еден од основачките членови на СПАРОВ (Архиви на звук и слика за истражување на жени)

Забележителни дела[уреди | уреди извор]

Нера има пишувано и на англиски и на гуџарати на пресекот на социологијата, историјата и женските студии. Нејзините книги вклучуваат:

 • Нера Десаи, Жена во модерна Индија (1957; реп. Бомбај: Вора и Ко, 1977 година)
 • Нера Десаи, Изработка на феминистка, индиски весник за родови студии 2 (1995)
 • Нера Десаи, Преминување низ родови простори: Увид во наративите на жените, во Суџата Пател и Кришна Рај (изд.), Размислување на социјалните науки во Индија: Есеи во чест на Алис Торнер (Њу Делхи: Сејџ, 2002). Друга верзија е објавена на гуџарати во 1997 година.
 • Н. Десаи и С. Гогате, „ Настава по социологија преку регионалниот јазик
 • Нера Десаи, Жените и движењето Бакити, во Кумкум Сангари и Судеш Ваид (изд.), Womenени и култура (Бомбај: Истражувачки центар за женски студии, NDенски универзитет СНДТ, 1994 година).

Користена литература[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „Neera Desai (1925 – 2009)“. Indian Association for Women's Studies. Посетено на 15 November 2018.
 2. „Neera Desai (1925-2009): Pioneer of Women's Studies in India“. Economic and Political Weekly. 50 (23). 5 June 2015.
 3. „Indira Gandhi: Biography, Family, Early days in Politics, Criticisms & Awards“. www.mapsofindia.com.
 4. Forbes, Geraldine; Thakkar, Usha (1 August 2005). „Foremothers: Neera Desai (b. 1925)“. Gender & History (англиски). 17 (2): 492–501. doi:10.1111/j.0953-5233.2006.00390.x. ISSN 1468-0424.
 5. „Indian Association for Women's Studies (IAWS) • Special Issue • December 2009, Volume II, No.5“. Отсутно или празно |url= (help)
 6. Patel, Vibhuti (11 July 2009). „Neera Desai (1925-2009): Pioneer of Women's Studies in India“. Economic and Political Weekly. 44 (28): 11. ISSN 0012-9976 – преку Economic and Political Weekly.(бара претплата)