Ана Стексен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ана Стексен

Ана Магдалена Стексен (27 мај 1870 - 15 октомври 1904) — шведски научник, лекар и патолог. Таа била првата жена доктор на медицина во Шведска.[1]

Ана Стексен била ќерка на генерал мајорот Јохан Олоф Билдау Штексен. Таа била дипломиран уметник на Универзитетот во Упсала во 1890 година, а истата година станала студент на институтот Каролинска. Специјализирала патологија и студирала во Тибинген и Париз 1898-99.

Таа се стекнала со титулата доктор на медицина во 1900 година со своето истражување дали има вистина во тогашната популарна теорија дека ракот е предизвикан од Saccharomyces cerevisiae.[2] Нејзиното истражување не било убедливо, но доволно интересно за да собере средства за да продолжи со истражувањето. Починала поради инфекција предизвикана од нејзината работа во нејзината лабораторија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Milton, Lena: Anna Magdalena Stecksén i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
  2. Milton, Lena: Anna M Stecksén i Svenskt biografiskt lexikon (2007-2011), band 33