Прејди на содржината

Карин Боје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Статуата од Боје на Кунгспортавенин, надвор од Градската библиотека во Гетеборг ( Stadsbiblioteket )

Карин Марија Боје (врска=|За овој звук 26 октомври 1900 година - 24 април 1941 година) [1] била шведски поет и романописец . Во Шведска е позната како поетеса, но на меѓународно ниво е позната по дистопискиот роман на научна фантастика Калокаин (1940).

  1. "Karin Boye". Encyclopaedia Britannica. Retrieved August 12, 2017.