Моа Мартинсон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Моа Мартинсон (2 ноември 1890 година – 5 август 1964 година) била еден од најпознатите автори на пролетерската литература во Шведска.[w 1] Нејзина амбиција била да го промени општеството со своето авторство и да ги прикаже условите на работничката класа, а исто така и личниот развој на жените. [1] Нејзините дела биле за мајчинството, љубовта, сиромаштијата, политиката, религијата, урбанизацијата и тешките услови за живот на работничката жена. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Engman 2004.
  1. Reimerthi, Malin. „Moa hjälpte läsarna förstå klassamhället“ [Moa helped readers understand the class system]. www.arbetaren.se. Arbetaren. Посетено на 17 November 2015.